Ballószög

2018.12.30. 20:00

Jövőjét is Ballószögön tervezi a Szarvasról érkezett doktornő

Ballószög gyermekes családjai számára óriási változás állt be idén októberben. Régi álmuk vált valóra, helyben lett gyermekorvosi rendelés. Dr. Sajti Edit doktornő Szarvasról érkezett, de hosszú távú elhivatottságát mutatja, hogy új családi otthona már épül a településen.

Sebestyén Hajnalka

A doktornő azonnal megtalálta a hangot a ballószögi gyerekekkel

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Dr. Sajti Edit Ballószögi Csodaliget elnevezéssel nyitotta meg gyermekorvosi rendelését. A doktornő egyelőre nap mint nap ingázik Szarvas és Ballószög között. Elsőre elnyerte tetszését a kistelepülés, családjával jövőjüket is Ballószögön képzelik el.

– Az égiek idevezettek – vallja a doktornő, akit azonnal megszerettek a kis betegek és szüleik. Kedvessége, hozzáértő szaktudása mellett arra is odafigyel, hogy mindig barátságos környezet fogadja a gyerekeket. Még ruhatárát is eszerint állítja össze, köpeny helyett vidám figurás felsőkben dolgozik.

Sajti Edit jövőre tölti be 50. életévét, és úgy tűnik, ezzel egyelőre ő a legfiatalabb gyermekorvos a környéken. A nagy tapasztalattal és tudással rendelkező gyermekorvosok éveken belül nyugdíjba vonulnak, az utánpótlás pedig egyelőre nem teljesen biztosított. Így a ballószögiek különösen örültek, hogy az újonnan kapott praxist sikerült betölteniük.

A szakember a gyulai gyermekkórház gyermekosztályán nevelődött, ott tanulta meg a szakmai alapjait. Ötévi kórházi munka után életet adott fiának, majd utána 16 éven át volt Szarvason házi gyermekorvos. Tavaly döntött úgy, hogy vált.

– Az életem úgy alakult, hogy elköszöntem a szarvasi kis pácienseimtől, és új praxisban gondolkodtam. A véletlen úgy hozta, hogy Kecskeméten kötöttem ki, ahol érdeklődtem a lehetőségek iránt. Akkor tudtam meg, hogy Ballószögön, a dinamikus fejlődésének köszönhetően a megnövekedett gyermeklétszám már indokolttá tette a gyermekorvosi praxis felállítását. Több mint 600 gyermek él a községben. Azt már most látom, hogy ez egy teljesen más „beteganyag”, például sokkal több az allergiás gyermek – mesélte.

A doktornőnek nagy kihívást jelent az új rendelés beindítása. Ismeretlen a községben, senkit nem ismert korábbról és a gyerekek kórtörténetét is folyamatosan tanulnia kell. Ennek ellenére úgy érzi, jól döntött.

A doktornő azonnal megtalálta a hangot a ballószögi gyerekekkel
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Nagyon nehéz a helyzetem, de szeretem a munkám és jól érzem magam Ballószögön. Az akut betegségek gyógyítása mellett a jogi procedúrákkal is meg kell birkóznom, és természetesen ki kell ismernem a kecskeméti kórház rendszerét – tette hozzá.

– A célom, hogy ne csak gyógyítsak, hanem családokat is gondozzak. Az egészségnevelés nem elcsépelt dolog, nagyon is fontos, de ez rengeteg odafigyeléssel és munkával jár. Például a szülőkkel meg kell értetni, hogy szülés után hat hétig a rokonok ne adják egymásnak a kilincset, hanem hagyják a baba immunrendszerét megerősödni. Ha náthás a gyermek, ne vigyék közösségbe. Ha az anya teheti, akkor legalább hat hónapig szoptassa a babáját. Tanítsák meg a gyerekeket az orrfújásra és a gyakori kézmosásra. Az orrfújást hároméves korig el kellene sajátítaniuk. Ezek apróságoknak tűnnek, de sok betegségtől megóvhatják gyermekeiket. Az embereknek igenis felelősséget kell vállalniuk a családjuk egészségéért – hangsúlyozta.

Télen a szülők is sokat tehetnek megelőzésként. Vitaminokkal, immunerősítőkkel védhetik a gyerekek szervezetét.

– A C- és D-vitamin forradalmát éljük, gyerekek sokasága szenved D-vitamin-hiányban. Én az orröblítés híve vagyok, az egész családnak ajánlom például a szódabikarbónás-sós oldatot. Javaslom, gyakran öltözzenek át. Nem jó túlfűtött szobában aludni, 20–21 Celsius-fok bőven elegendő, így a légutak öntisztulhatnak. A babákkal -5 °C-ig nyugodtan lehet sétálni menni, akár hóesésben is – részletezte.

Jó tanácsok

A doktornő egész évre szóló jó tanácsokat is megosztott hírportálunkkal. – A gyerekek aludjanak sokat, regenerálódja­nak. Mindig legyen rendszer a napirendjükben. Lefekvés előtt két órával már ne tévézzenek, a vacsora, fürdés után mesét olvassanak nekik és beszélgessenek. A gyerekekkel együtt töltött idő a szeretet kifejezése. Amikor a csecsemővel foglalatoskodik az anya, ne telefonálgasson, chateljen közben. A pici ne nézzen tévét. Az érintés, a puszilgatás, a simogatás nagyon fontos. A test és a lélek hatással van egymásra. Ha sérül az egyik, sérül a másik is – jegyezte meg a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában