Kecskemét

2018.12.17. 20:00

Japánból és Udmurtiából is érkeznek fellépők a kecskeméti dorombfesztiválra

Egész éven át tartó, színes programsorozatot szervez a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény a jövő évben esedékes 40. születésnapja alkalmából. A nyitórendezvény a Nemzetközi Dorombkonferencia és Világzenei Fesztivál lesz december 29-én, melyre többek között Udmurtiából, Japánból és Jakutföldről is érkeznek fellépők. Utóbbiak egyik sámánjukat is magukkal hozzák Kecskemétre.

Koós Kata

Első alkalommal szervezett sajtótájékoztatót a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetősége hétfőn, mely 1979 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A rendezvény témája a gyűjtemény jövő évben esedékes, 40. születésnapja volt, melyet egész esztendőn át tartó, változatos programokkal ünnepelnek majd.

A városvezetés képviseletében dr. Szeberényi Gyula Tamás, alpolgármester vett részt a sajtótájékoztatón, aki gratulációját fejezte ki a gyűjtemény elmúlt négy évtizedben elért sikerei kapcsán. Majd Szilágyi Áron, kuratóriumi elnök, a hangszergyűjtemény vezetője adott tájékoztatást a jubileumi programsorozatról. Elmondta: büszkék arra, hogy idén közel 18 ezer látogató volt kíváncsi a hangszergyűjteményre és programjaira. Továbbá a jövőben is fő célkitűzésük, hogy a rendezvényeiken önfeledt hangulatban kerüljenek közelebb a látogatók a hangszerek világához.

A születésnapi ünnepségsorozat a Global Vibes Nemzetközi Dorombkonferencia és Világzenei Fesztivállal kezdődik december 29-én, melynek a Hírös Város Turisztikai Központ ad majd otthont. Nyolc országból, többek között Udmurtiából, Japánból és Jakutföldről érkeznek fellépők.

– Jakutföldről jön hozzánk két kiváló zenész, Klavdia és German Klavtyaevsk, akik egy praktizáló, gyógyító sámánnal érkeznek majd. Koncertet adnak, majd bemutatnak egy gyógyító szertartást – árulta el Szilágyi Áron.

Elmondta: az ünnepi év egyik fontos célkitűzése, hogy szorosabb partnerkapcsolati viszonyt alakítsanak ki a régió iskoláival. Ennek tükrében az iskolai témahetekhez kapcsolódó programokkal várja majd a diákokat a hangszergyűjtemény. E rendezvények alkalmával új perspektívából, élményszerűen ismerkedhetnek majd a tanulók a történelmi korokkal, szokásokkal, földrajzi területekkel, fizikai jelenségekkel a különböző hangszerek segítségével.

Továbbá országos, pénzdíjas pályázatot is hirdet jövőre a hangszermúzeum, mely során hazánk legjobb énektanárát jutalmazzák majd.

– A pályázat arról fog szólni, hogy találjuk meg az ország legjobb énektanárát, akit égő fáklyaként lehet majd a többi pedagógus számára bemutatni. Aki motiválja a gyerekeket, felszabadítja a tehetséget, bátorít, akinek öröm bejárni az óráira. Ilyen helyi csodákat keresünk majd – fejtette ki Szilágyi Áron.

A gyűjtemény szobakoncert-sorozata és Hangszerbabusgató foglalkozásai a következő esztendőben is folytatódnak majd. Utóbbi esetében újdonságként egy CD melléklettel kiegészített, a hangszerek világáról szóló mesekönyvvel is készül majd a gyűjtemény vezetősége, hogy a zeneszerszámokkal való ismerkedés a hangszermúzeum falain kívül, a családok otthonaiban is folytatódhasson.

A jubileumi programsorozat jövő szeptemberben születésnapi gálakoncerttel zárul.

Tovább él az ősi hagyomány

Szilágyi Áron a Dorombfesztivál kapcsán kiemelte a Moldvából érkező fellépő csapatot.

– A doromb az egyik legősibb, egyben legglobálisabb hangszer a világon. Mindenhol azt hiszik, hogy a saját népi hangszerük, miközben a világon mindenhol játszanak rajta. Azonban magyar nyelvterületen egyedül a moldvai csángóknál számít autentikusnak. Egyetlen egy dorombos maradt mindössze Moldvában, Istók Pál, aki az apukájától és a nagyapjától tanulta e hangszert. Néhány hónappal ezelőtt elutaztam Moldvába, vittem dorombokat, és elkezdtünk dolgozni együtt. A gyerekek megőrültek érte, nem akarták letenni – fejtette ki lelkesen a hangszergyűjtemény vezetője, aki hozzátette: azóta Istók Pál rendszeres dorombfoglalkozásokat tart a somoskai gyerekeknek, akik mesterükkel együtt fellépnek majd a kecskeméti dorombfesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában