Kecskemét

2018.12.05. 16:13

A duális képzés tapasztalatait adják át a pályázatban

Szerdán rendezték meg az EDU-LAB Új Dunamenti Munkaerőpiaci Szabályozás Felsőoktatásban betöltött jelentősége című projekt partnertalálkozóját Kecskeméten, a Neumann János Egyetem szervezésében.

Horváth Péter

Az EDU-LAB két év időtartamú nemzetközi projekt 10 országgal 20 partnerével, melynek feladata, hogy a projektben szereplő országokban a munkaerőpiachoz jól illeszkedő felsőoktatást alakítsanak ki a duális képzési rendszer bevezetésén keresztül. Az együttműködés végcélja pedig, hogy Szlovákia (ahol ősszel már elindult a duális képzés), Bulgária és Szerbia a magyar példát felhasználva teljesen bevezesse a duális képzést felsőoktatásába.

A Neumann János Egyetem elsőként valósította meg a duális képzést a a régió felsőoktatási rendszerében 2012-ben, melynek német minta adta az alapját. Országosan a kecskeméti modellt használják a hazánk duális képzést nyújtó felsőoktatási intézményei. A pályázat két évében, s azon is túl folyamatos a tudásátadás a Neumann János Egyetem részéről partnereinek.

A konferencián Ailer Piroska, az egyetem rektora köszöntötte a nemzetközi partner intézmények képviselőit. – Bízom benne, hogy partnereinkkel közös együttműködésünkkel tovább emeljük az képzési rendszer színvonalát és könnyebb lesz válaszolni munkaerőpiaci igényekre – mondta a rektor.

Gaál József alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy napjainkban éles verseny folyik a gazdasági szereplők közt, helyette az együttműködés általában hatékonyabb, ahogyan az ő partnerségük is ezt példázza.

A konferencián a Duális Képzési Tanács szerepéről, a tanács felsőoktatásban betöltött szerepéről és duális képzéssel kapcsolatos innovációkról hangzott el előadás. Később tájékoztatást adtak a partnerek a pályázat állásával kapcsolatosan és a közös munka során felmerülő kérdéseket tisztázták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában