Kiskunhalas

2018.11.22. 07:00

Több támadás éri mostanában a szociális munkásokat

Egész napos szakmai konferenciát rendezett a napokban a Csipke Hotelben a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei szociális szakemberek részvételével a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete Dél-Alföld régiója és a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központja.

Pozsgai Ákos

A Dél-Alföld régióból érkeztek a szociális szakemberek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A tanácskozás első része a szakmáról, a második a szakemberekről szólt. Ahogy a tárca látja – ahogy a szakma látja címmel zajlott a tanácskozás, Sikóné Bartos Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya gyermekjóléti referense az általános ügymenet elmúlt kétévi tapasztalatairól beszélt.

A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok integrálásával számos változás történt, ilyen például a kapcsolattartási és a készenléti ügyelet működtetése, valamint a jelzőrendszer szerepének, szintjeinek és feladatainak jogszabályi konkretizálása, a szociális diagnózis bevezetése, vagy az óvodai-­iskolai szociális segítés megjelenése.

A tanácskozás másik kiemelt témája A szociális munka ön- és érdekvédelme címet kapta, ennek egyik szomorú aktualitását az adta, hogy egyre gyakrabban fordul elő erőszakos fellépés a terepen dolgozó szociális szakemberekkel szemben.

Idén nyáron történt Inárcson az alábbi eset: egy 61 éves férfi bement a családsegítő szolgálat irodájába és nyakon szúrt egy ott dolgozó nőt. Az áldozat életét nem tudták megmenteni. A szörnyű eset rávilágított arra, hogy mind a szociális szakmán belül, mind a szakma megítélésében, társadalmi környezetében vannak újragondolásra szükséges teendők – hangzott el a tanácskozáson.

A Dél-Alföld régióból érkeztek a szociális szakemberek
Fotó: Petőfi Népe

Súlyos büntetés jár az elkövetőknek

A közfeladatot ellátó személy védelmével kapcsolatos jogi szabályozásról beszélt dr. Téglás Péter, nyugalmazott halasi járási vezetőügyész. A szakember előadásában hangsúlyozta: fokozott jogi védelem illeti meg a szociális szakma dolgozóit a munkavégzésük során, így az ellenük irányuló, erőszakos bűncselekmények elkövetői súlyosabb büntetésre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában