Kecskemét

2018.11.06. 20:00

Rendelőket újítottak fel, és működik már a praxisközösség

Közel félmilliárd forint összegű fejlesztés történt az elmúlt időszakban Kecskeméten, az egészségügyi alapellátás területén. Jó néhány rendelőt felújítottak, és egy pályázat keretében elindult a háziorvosok együttműködését célzó praxisközösség is.

Hraskó István

Az induló kecskeméti praxisközösség tevékenységében dr. Kara Éva felnőttháziorvos is részt vesz

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

– Az egészségügyi alapellátás fejlesztése, a szolgáltatások feltételeinek korszerűsítése, az új innovatív egészségnevelési, egészségfejlesztési programok szervezése fontos célként fogalmazódott meg az elmúlt évek során. Az ezeket segítő pályázati lehetőségekkel sikeresen élt a város – mondta el napirend előtti felszólalásában Engert Jakabné, a Fidesz-­KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés esélyteremtési bizottságának elnöke a legutóbbi testületi ülésen. Hozzátette: az önkormányzat, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, valamint a háziorvosok szakmai együttműködésének köszönhetően több mint félmilliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a kecskeméti alapellátásban.

Az egyik legfontosabb a praxisközösség. Kecskeméten hat felnőtt- és két gyermekháziorvos vesz részt a hazánkban teljesen újszerű, ezért a hírös városban is csak kísérletképpen elinduló kezdeményezésben (ők a város lakosságának a 12–13 százalékát látják el). A 150 millió forint összegű program lényege a csatlakozó orvosok szakmai együttműködésében, koordinációjában rejlik, munkájukat gyógytornász, dietetikus és mentálhigiénés szakemberek, valamint védőnők fogják segíteni. A cél, hogy a hagyományos rendelési időn kívül komoly egészségmegőrzési, prevenciós szolgáltatást nyújtsanak a pácienseknek, javuljon a praxisok népegészségügyi jellegű tevékenysége, a lakosság egészségtudatos magatartása, és hogy biztosítsák az egyenlő hozzáférést a közel azonos színvonalú ellátáshoz.

Az elmúlt időszakban 300 millió forint értékben felújítottak tizenkét felnőtt- és nyolc gyermekháziorvosi rendelőt, valamint tíz védőnői tanácsadó helyiséget, ezáltal nemcsak jobb munkakörnyezetet teremtettek a szakembereknek, hanem például fűtés-­korszerűsítéssel javították a rendelők költséghatékonyságát – hangsúlyozta Engert Jakabné. Ilyen jellegű munkálatok – gépészeti, elektromos szerelések, akadálymentesítés, vizesblokkok felújítása – zajlottak a Batthyány utcai, a Czollner téri, a Kada Elek utcai, a Nyíri úti és a Piaristák terén lévő rendelőkben.

Az induló kecskeméti praxisközösség tevékenységében dr. Kara Éva felnőttháziorvos is részt vesz
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

Betegklubok és megelőzés

Az alapellátást érintő fejlesztések között az esélyteremtési bizottság elnöke megemlítette a szeptemberben megnyílt Egészségfejlesztési Irodát is, amely két évig pályázati forrásból működik, amit hároméves fenntartási időszak követ. Az iroda sokrétű tevékenységet fog végezni, többek között majd egészségnapokat, tájékoztatókat szerveznek, újraélesztést oktatnak, betegklubokat működtetnek, prevenciós tréningeket tartanak.

Engert Jakabné felszólalásából az is kiderült, hogy a Piaristák terén lévő központ alagsorában egy újfajta védőnői szolgálat indul jövő évtől, az ebben részt vevő védőnők kiemelt feladata lesz a méhnyakrákszűrés, emellett egy felszerelt konyhában a speciális táplálkozási igényű gyermekek és felnőttek számára tartanak tanfolyamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában