múltidéző

2018.11.22. 14:00

Két éve csapódott a bajai hídnak egy uszály (videó)

A hídnak csapódott és süllyedni kezdett egy körülbelül hetven méter hosszú és nyolc méter széles uszály 2016. november 22-én reggel a bajai Duna-híd lábánál.

Maksa Balázs

Forrás: BAON.HU

Fotó: Kubatovics Tamás

A két évvel ezelőtti balesetre az egész ország felfigyelt, hiszen – szerencsére – nem mindennap történik hajóbaleset a Duna hazai szakaszán.

Mint az akkori hírek beszámoltak róla, egy román lobogó alatt közlekedő tolóhajó nekiütközött hat úgynevezett bárkával a bajai Duna-hídnak, ennek következtében az egyik bárka elsüllyedt. A baleset után a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) ügyeletes szakértője a híd térségére – az 1478-as és az 1486-os folyamkilométer közötti szakaszra – azonnali teljes hajózárlatot rendelt el.

A Merkur 308 tolóhajó elsüllyedt bárkája több mint ezer tonna búzát szállított, és a Türr István híd bal parttól számított második pillérének nekiütközve úgy süllyedt el, hogy egy része a víz felett maradt.

Fotó: Kubatovics Tamás / BAON.HU

A bajai hivatásos tűzoltók kishajóval szálltak vízre, hogy átvizsgálják a vízi áruszállítót, de azon senkit nem találtak, ugyanis addigra a bárka matrózát sikerült kimenteni, aki szerencsére nem sérült meg a balesetben.

A híd üzemeltetőjének szakembere az előzetes szemle után jelezte, hogy az elsüllyedt bárka veszélyeztetheti a híd pillérét, így az NKH kötelezte a román céget a kiemeléssel kapcsolatos intézkedés haladéktalan megkezdésére.

A balesetet a vízügyi igazgatóság kamerája rögzítette, és a képek alapján készült el az alábbi mozgókép-összeállítás, melyen jól látható, amint az uszály a hídpillérnek csapódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában