Kecskemét

2018.10.05. 15:19

Megelevenedett a történelem az iskola udvarán

Különleges módját választotta a kecskeméti Kandó középiskola az október 6-ai megemlékezésnek.

Sebestyén Hajnalka

Szkenderovics Zoltán tanár – aki civilben a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület elnöke – 1/9/5 és az 1/9/6 osztály tanulóival, valamint az egyesületben is aktívan közreműködő 14 kandós diákkal megelevenítették a világosi fegyverletételt és az aradi kivégzéseket. Az előadás megszervezésében oroszlán szerepet vállalt Szkenderovics Zoltán, de a munkájában segítségére volt a másik osztály osztályfőnöke, Csabai Ildikó is.

Péntek reggel, az udvaron adták elő a performanszt, így az iskolába beérkezvén, mindenki egy kicsit részesévé vált a történelemnek. A kerítésen zászlók lengtek, a földön egyenruhák, csákók, összetört ágyú hevert, a kivégző kötelek lógtak. Mindezek mellett ott szerepelt a kerítésen a 13 aradi vértanú fényképe, valamint az a 105 név, akiket kivégeztek 1849 nyarán és őszén. Valamennyiükért egy-egy szál gyertya égett. Az egyik sarokban helyet kapott az osztrák császári sereg is, melyet két diák jelenített meg. Interaktívvá téve a performanszt, németül igazoltatták az iskolába érkező diákokat és tanárokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában