Kunszentmiklós

2018.10.07. 20:00

Közösen tartották meg osztálytalálkozójukat a kunszentmiklósi gimnazisták

A két éve alakult Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága szervezett találkozót szombaton az „öt éves” jubiláló osztályok számára. A rendezvényre közel kétszáz egykori diák jött el.

Gulyás Sándor

Negyedik alkalommal tartották meg a jubiláló osztályok központi összejövetelét a Kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnáziumban. A szombati díszünnepségnek a református templom adott helyet. A rendezvényt Szolnoki Attila, az intézmény igazgatója nyitotta meg, a fenntartó nevében Pintér Gyula, a református egyházközség vezető lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket. A két esztendeje alakult Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága munkájáról és terveiről Zakar András professzor, a szervezet elnöke számolt be.

– A társaság azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az Alma Materben érettségizetteket, akik a mai kor igényeihez és lehetőségeihez igazodva segíthetik az intézmény további fejlődését, tartalmi gazdagodását, felelevenítsék, ápolják a gimnázium hagyományait – hangsúlyozta Zakar András. Az elnök beszédében javaslatként fogalmazta meg, hogy a különböző emléktáblák helyett épüljön emlékoszlop, emlékfal, amely büszkén hirdeti a 105 éves múltra visszatekintő főgimnázium hiteles múltját.

A társaság az ünnepség keretében okleveleket adományozott tanárainak az Alma Materben végzett odaadó és színvonalas oktató és nevelő munkáért, továbbá az öregdiákoknak összetartozást erősítő szervezői tevékenységért, mecénási és szakértői-tanácsadói közreműködésért. Az öregdiákok legrangosabb „Pro Schola Díját” dr. Ambrus Ranga Júlia és dr. Jakab Lászlóné Szabó Piroska kapta meg, az újonnan alapított „Örökdiák Díjat” elsőként az 1959-ben érettségizett Halasy Kálmán vehette át. A „Legtöbbet Javított Díjat” Szmoleniczki Nóra Erika és Varga Fanni, a legutóbb érettségizett két „fiatal öregdiák” megosztva érdemelte ki.

– Májusban a tíz éves, októberben pedig az öt éves jubilálókat hívjuk egybe. Így öt év alatt valamennyi öregdiákunkkal kapcsolatba tudunk lépni, közvetve, az évfolyam szervezőkön keresztül. A teljességre törekszünk, minden egyes itt érettségizettet próbálunk elérni, megszólítani és hívjuk őket a központi ünnepségünkre. Ez azért fontos, mert az iskola nem tudja biztosítani azt a közös élményt, amikor valamennyien együtt vannak a jubilálók, másrészt az intézmény életét nagyon zavarja, ha külön-külön kell eleget tenni egyéni kívánságoknak – fogalmazta meg az „együttes” osztálytalálkozók jelentőségét Zakar András professzor, a Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága elnöke.

A Felső-Kiskunság szellemi központját jelképező iskolában már közel ötezren maturáltak az elmúlt száz esztendőben. A helybéliek mellett a messzi vidékre elkerült öregdiákok szívesen fogadták a kezdeményezést és szép számmal vettek részt a korábbi és a hétvégén megtartott rendezvényen. Az érettségi találkozók az intézmény tantermeiben zajlottak. Az 1963-ban végzett A osztály Apostol Bertalannak, az ugyancsak abban az évben elbúcsúzott C osztály tagjai pedig Bárány Lászlónak, egykori tanáraiknak állítottak emléktáblát az öreg iskola aulájában. A jubiláló osztályok történeti kiállítás keretében ismerkedhettek meg iskolájuk múltjával, valamint bejárhatták a gimnázium újonnan átadott épületeit.

Elismerést kaptak tanárok és öregdiákok

Kitüntetett tanárok: Bensinger Erzsébet, Csankovszkiné Taba Zsuzsa, Fehér Mária, Horváth Attila, Kelemenné Kalászi Zsuzsa, Mózesné Incze Margit, Szolnoki Attila. Kitüntetett öregdiákok: Baski Fanni (2013), Bégányi Rita (1993), Bernáth Éva (1983), Czigler Magdolna (1983), Fehér Mária (1963), Hajdu Benedek (1973), Horváth Eszter (1993), Józan Margit (1953), Mészáros Zsófia (2013), Oszlánszki Judit (2003), Serényi Ágota (1973), Szendrei Erzsébet (1963), Szigetfű Péter (2003), Vámos Zsuzsa (1963), Varga Vivien (2013), Zsigmond Zsuzsa (1973). Az évszám az érettségi évét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában