2018.10.08. 20:00
Juhtúros, rókagombás, darált húsos töltött burgonya győzött
A burgonya fajtabemutató és szakmai előadások mellett könnyedebb programok is várták a hétvégén az V. Kiskunhalasi Burgonya Napokra látogató érdeklődőket a Sóstó Csárda területén, ahol idén is megrendezték a burgonyás ételek főzőversenyét.
A szervező Bács Gazda-Coop Kft. ötödik alkalommal rendezte meg az elmúlt hétvégén a szakmai előadásokkal és fajtabemutatóval is kísért gasztrokulturális eseményt, amelynek középpontjában a krumpli volt, amit nem csak nézegetni, hanem kóstolni is lehetett.
Idén a Bajai Halászlé volt a meghívott Hungarikum, amit a Bajai Jópofa Srácok nevű csapat tagjai képviseltek a Burgonyás Ételek Főzőversenyén. A versenykiírás szerint értelemszerűen burgonya alapanyagú ételféleségeket kellett elkészíteni. S, hogy mennyire ízletes és sokszínű a hazai gasztronómia, azt a számtalan módon elkészített burgonyás ételek bizonyították, amit felszolgáltak a zsűri elé a versenyzők.
Összesen 13. csapat versengett egymással, bár a korgógyomorral betérő vendégek legszívesebben valamennyi elkészült ételféleséget a legjobbra pontozták volna, hiszen mind nagyon finom volt.
Sós Dezső életműdíjas halasi mesterszakács vezetésével a zsűri végig felügyelte az ételek elkészítését, és nem csak a kész ételeket pontozták, hanem a főzőhelyek kialakítását, a készítők öltözékét és a tálalás módját is. A harmonikusan illeszkedő íz, zamat és illat alapján az idei évben is főlényesen nyerték a főzőversenyt a Bajai Jópofa Srácok, akik juhtúros, rókagombás, darált húsos töltött burgonyát készítettek. A második helyen a Vári István Szakképző Iskola kuktái végeztek, mimóza salátát állítottak össze batátával, fürjtojással, köretnek burgonya gombócot tálaltak hozzá paprikás mártással és grumanskával, ami az egyik legismertebb balkáni étel, hagyományosan 3 féle húsból készítik, marhából, sertésből és bárányból. A harmadik helyen végzett Hudi Jánosné juhtúrós birkapörkölttel tálalt tócsnija, ami reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, kisütött népi étel, amit sokan lapcsánka név ismerhetnek.
Juhtúros, rókagombás, darált húsos töltött burgonya győzött
A találkozón keresték 2018. legnagyobb burgonyagumóját is, a három legnagyobb gumó kiállítója értékes nyereményben részesült. A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is kitettek magukért, a két napos rendezvény ideje alatt több százan megfordultak az eseményen, amelyen a burgonyatermelőket foglalkoztató aktuális szakmai kérdések mellett tanácsadással is szolgáltak, valamint tartalmas családi programon látták vendégül az érdeklődőket.