Kiskunhalas

2018.10.06. 09:59

A halasi csatára emlékeztek

A halasiak minden évben megemlékeznek az 1703. október 5-én a Rákóczi-szabadságharc egyik legvéresebb csatáról, amely a város határában zajlott, és amelyben 234 kuruc vitéz halt hősi halált a szabadságért.

Pozsgai Ákos

Péntek délelőtt a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban a kilencedik évfolyamos diákok részvételével tartottak emlékműsort és ültettek virágokat, gyújtottak mécseseket az elesettek tiszteletére. Az iskola kollégiumának udvarán, a csata feltételezett helyén Berki József káplán emlékezett meg a csatáról.

– A császári erőknek sikerült meglepniük a mintegy háromezer fős magyar csapatot, melyet Deák Ferenc irányított. A csatát bár elvesztettük, a térség ellenőrzése mégsem került a Habsburgok kezébe – hangzott el a megemlékezésen, ahol a tanárok és diákok virágokat ültettek és helyeztek el, valamint mécseseket gyújtottak a csata emléktáblájánál.

Délután a Búsuló kuruc szobornál tartottak megemlékezést, a Kiskunhalasi református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma diákjainak közreműködésével. Palásti Károly történelemtanár emlékezett meg az 1703-as csatáról. A megemlékezés végén mécseseket, koszorúkat és virágokat helyeztek el a résztvevők a szobor talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában