Kecskemét

2018.09.16. 07:16

Zavart okozhat a szoptatásban, ha korán kap cumit a baba

Milyen hatása van a babára és a szoptatásra a cuminak? A kismama vigyen-e magával cumit és cumisüveget a kórházba? Többek között erről beszélgettünk Szabóné Kis Éva laktációs szaktanácsadóval, védőnővel.

Sebestyén Hajnalka

Sok édesanya ma már nem ad cumit az újszülött babájának

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

– Megfér egymással a cumi és a szoptatás?

– Nem támogatom a cumit. A várandósság 24-26. hetében a magzatnak már megvan a kereső- és szopóreflexe, ami a megszületés után képessé teszi arra, hogy megtalálja az anya mellét és szopjon. Azoknál a babáknál, akik a megszületésük után az 1-2. órában, az aranyórában mellre kerülnek, sokkal kevesebb a szoptatási probléma, mint azoknál, akik életük első napjaiban a cumival vagy a cumisüveggel találkoznak.

– Miért rossz a cumi?

– Az anyák többsége már a megszületés után képes a babáját mellből anyatejjel táplálni, az újszülött szopási ösztöne pedig képessé teszi arra, hogy születése után hozzákapcsolódjon az anya melléhez. Az orális imprinting, azaz bevésődés, segít a babának, hogy felismerje édesanyja mellét. Ha ezt megzavarjuk korai cumi, cumisüveg és bimbóvédő használatával, akkor a baba a „második legjobb” dolgot fogja választani. Nem a mellhez, hanem egy tárgyhoz fog érzelmileg kötődni, ami a cumizavar kialakulásához vezethet, és ez számos szoptatási problémát vet fel.

– Például?

– Fájdalmassá válik a szoptatás, sebes lesz a mellbimbó, a baba elutasíthatja a mellet, a tejmennyiség csökkenhet. A szoptatási problémákon kívül fogászati rendellenességet, rossz harapási technikát, fogszabályozási problémát, majszoló rágást, logopédiai gondot is okozhat a cumi használata, mely a gyermek későbbi éveiben óvodás vagy iskolás korban fog jelentkezni.

– A szoptatás a táplálék mellett milyen fontos szerepet tölt még be?

– Az anyatej az ember legősibb tápláléka. A szoptatás pedig nem csupán a táplálék forrását jelenti egy kisbaba számára, ennél sokkal több. Olyan elemi funkciókat hordoz, mely a gyermek megnyugtatását, az altatást, testközelséget és bőrkontaktust jelenti. Ennek a fantasztikus összefonódásnak talaján tanulja meg a gyermek, hogy az anya közelsége és biztonsága a legfontosabb kapcsolat a későbbi fejlődés tekintetében. Ezek a hatások egymástól elválaszthatatlanok és egyformán fontosak. Az anyatej olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, melyet csak és kizárólag az ember gyermekének készítette a természet.

– Hogyan próbálja megelőzni ezen problémákat?

– Szoptatási tanácsadóként és védőnőként nagyon gyakran találkozom a cumi okozta problémával, mely megelőzhető, ha megfelelő információkkal látjuk el a családokat és ennek tükrében készítjük fel a várandósokat a szoptatásra. A helytelen, régi, berögzött gyakorlatokat és szemléletet megpróbáljuk átültetni a ma elérhető legmagasabb szintű tudásra, különös tekintettel a várandósokkal kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozókra. Sajnos, még mindig hallani egészségügyi dolgozóktól, hogy nyugodtan vigyék be a cumisüveget a kórházba és ha szükség van pótlásra, akkor nyugodtan vegyék elő.

– Mikor jelentkezik először a cumizavar?

– A babát az első hat hétben nagyon könnyen meg lehet zavarni, ha korán kap cumit, és utána hetekbe telik, mire visszatalál édesanyja melléhez. A cumizavar sokszor nem a kórházi napok alatt látszik, hanem otthon, amikor az anya és gyermeke hazakerül.

– Milyen jelei vannak a cumizavarnak?

– Minden esetben, amikor egy szoptatott kisbaba cumisüvegből pótlást kap vagy játszócumit használ, elkezd megváltozni a szopási szokása, gondolni kell a cumizavarra. Gyakran azt vesszük észre, hogy a baba nem úgy szopizik, mint szokott: beveszi-kiköpi az anyamellet, szopizás után sebes lesz a mell vagy fájdalmas, néhány szívás után kiköpi a mellet és sírni kezd, tekergőzik a mellen, rángatja. Ezek mind lehetnek a cumizavar jelei.

Sok édesanya ma már nem ad cumit az újszülött babájának
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Hogyan alakul ki a babánál a cumizavar?

– A cumizavar lényege, hogy szoptatáskor a baba nyelve a mellbimbót a szájpadlásához nyomja, mintegy körülöleli és szabadon folyni hagyja a tejet. Ezzel szemben, amikor cumisüvegből szopik a baba, a tej útját el kell zárni a nyelvével, különben nem tudná olyan tempóban nyelni. Az anyamell és a cumisüveg közötti különbség a babának gondot okoz.

– Mit tehet az édesanya, ha már kialakult a cumizavar?

– Néhány napos vagy hetes babánál, ha kialakult a cumizavar, akkor minél hamarabb meg kell próbálni újra visszaterelni a babát bőrkontaktusba, fokozatosan csökkenteni vagy teljesen elvenni tőle a cumit és helyette fecskendős vagy szondás ujjetetéssel vagy SNS Szoptanít készülékkel és nagyon gyakori hordozással, mellközelbe helyezéssel csalogatni a mellre. Gyakran félálomban szívesen elfogadják a mellet, és ha kitartóak vagyunk, akkor a baba is érteni fogja, hogy mit szeretnénk tőle kérni. Van, aki pár nap alatt visszaszokik a mellre, de vannak babák, akiknek több hétre van szükségük.

– Később is visszaszoktatható?

– Pár hónapos babánál már kicsit nehezebb a helyzet, hiszen ő már érzelmileg hozzákapcsolódott a cumihoz. Itt is a kitartás és a mell bőréhez való visszacsalogatás a cél. Alternatív pótlási módok alkalmazása, mint például ujjetetés fecskendővel vagy szondával és SNS-készülék, valamint gyakori hordozás, félálomban szoptatás, bimbóvédő használata szóba jöhet. Utóbbinál nagyon fontos a helyes méret megválasztása, hiszen minden nőnek más-más méretű a mellbimbója. Mindenképpen javasolt szoptatási szaktanácsadóval konzultálni, mert minden anya-baba páros egyedi és különleges, a cél eléréséhez mindenkinél más út vezet.

– Az anyák hogyan fogadják a tanácsot, hogy ne adjanak cumit?

– Akik megkapják a cumihasználatról a helyes információkat és kellőképpen elkötelezettek az igény szerinti szoptatás mellett, valamint megfelelően vannak támogatva a szoptatásban, azoknál kisebb az esélye, hogy előkerül a cumi. Akinél már gondot okozott a szoptatásban, ők biztosan nem fogják a következő gyermeküknél elővenni. Akik viszont nem jutnak el a megfelelő információhoz és cumizavar esetén nem fordulnak szakemberhez, valószínűleg ők nem fogják megtudni a probléma okát, vagy csak már később szembesülnek vele.

A cumisüvegnek több alternatívája van

A pótlás adására nemcsak a cumisüveg létezik, hiszen a svéd itatópohár, fecskendő vagy kiskanál is tökéletesen megfelel a kis mennyiségű pótlásra. A szakember hozzátette: a pótlásnak elsősorban az anya saját lefejt tejének, másodsorban donor női tejnek és csak harmadsorban, kizárólag orvosi javaslatra adható tápszernek kellene lennie. Fontos, hogy az édesanya kompetens legyen saját gyermeke táplálásával kapcsolatban, de ezt csak úgy fogja tudni megtenni, ha tisztában van az előny és kockázat mérlegelésével. Ha tudja, hogy milyen következményeket okozhat a cumi, és ő mégis azt választja, az már a saját döntése, tiszteletben kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában