szabadszállás

2018.09.30. 12:55

Sütöttek, főztek, mulattak a szabadszállásiak

Idén sem maradt el a mára már hagyományos Szent Mihály napi program Szabadszálláson. A rendezvénynek idén kubai vendégei is voltak.

Gulyás Sándor

Szüreti felvonulással indul szombaton a Szent Mihály napi hagyományőrző gasztronómiai fesztivál Szabadszálláson. A fogatosok és csikósok bejárták a város utcáit, a megállókban az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes apraja-nagyja műsorának tapsolhatott a nagyszámú nézősereg. A program a vásártéren az ilyenkor hagyományos főzőversennyel folytatódott. A profi és amatőr szakácsok két kategóriában mérték össze tudásukat. Amíg a bográcsokban rotyogott az étel, főttek és sültek a finomabbnál finomabb falatok, a gyermekeket és a felnőtteket koncertek, fegyverbemutató, kenyérlángos, vidámpark várta. Az idei esztendőben a Magyarországon élő kubaiak közössége is meghívást kapott a rendezvényre.

–Julio César Cancio Ferrer-rel, a Közép-amerikai ország korábbi nagykövetével, két esztendeje vettem fel a kapcsolatot. A diplomata több alkalommal látogatott el városunkba, ahol kért, és kapott átfogó információkat Szabadszállás és térsége gazdaságpolitikájáról és a fejlesztési tervekről. A kapcsolat a nyugalomba vonulását követően is megmaradt. A nyáron utódja, Alicia Elvira Corredera Morales ismerkedett a város növénytermesztésével, felvásárlással és értékesítéssel foglalkozó vállalkozásával, a település közigazgatási, oktatási ellátórendszerével, illetve megtekintette Szabadszállás nevezetességeit, kulturális értékeit is – mondta el érdeklődésünkre dr. Báldy Zoltán polgármester.

A gasztro-kulturális programba a vendégek is bekapcsolódtak, ízelítőt adtak hagyományos ételeikből, valamint a kubai táncokkal is megismertették a közönséget. Alicia Elvira Corredera Morales elismeréssel szólt a település oktatási és szociális ellátórendszerének fejlettségéről. A nagykövet asszony a fesztivál kapcsán a kétoldalú kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet, melynek egyik fontos szelete, hogy a két nép megismerje egymás kultúráját.

Nagyon megragadott, hogy milyen tisztelettel őrzik hagyományaikat a szabadszállásiak – tette hozzá a kubai nagykövet.

A színpadi műsort követően hirdették ki a főző- süteménysütő, és a madárijesztő szépségverseny eredményeit. Az idei főzőversenyen a huszonhat csapatból a legtöbben pörköltet főztek, de csülkös bab és paprikáskrumpli is került a zsűri asztalára.

–A versenyre a korábbi évekhez viszonyítva rekordszámban neveztek a főzők. A mennyiség nem ment a minőség rovására, mivel összességében elmondható, hogy remek ételek kerültek ki a szakácsok keze alól. Dicséretes az is, hogy séfjeink nem használtak ételidegen alapanyagokat és megmaradtak a tájegységre jellemző hagyományos ízvilág mellett – mondta el érdeklődésünkre Sallai László, a zsűri elnöke.

A szakértők hosszas tanakodás után hozták meg a döntést, miszerint a bográcsos pörkölt kategória győztese a Zöld Ász pacalja lett, megelőzve Hujáné Hegedűs Mária zúza, illetve a GAMESZ birkapörköltjét. Az egyéb kategória győztesének a tűzoltók csülkös babgulyását választották, a második helyen a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola 6. a csapatának paprikás krumplija, míg a harmadikon a Szabadszállási Méhész Egyesület csülkös babja végzett.

A süteménysütő versenyre két kategóriában lehetett nevezni. A legfinomabb édes süteményt Varga Andrea készítette, aki nem csak a kategória fődíját, hanem a másodiknak járó kupát is hazavihette. A harmadik helyen Süveges-Holczmann Andrea végzett. A sós sütemények kategóriában a következő sorrend alakult ki: 1. Somogyi Istvánné, 2. Holczmann Mihályné, 3. Rozsnyai Pálné. A díjakat dr. Salacz László országgyűlési képviselő, dr. Báldy Zoltán polgármester és a zsűrik tagjai adták át.

Az est hátra lévő részében Postás Józsi, és Vastag Tamás műsorát élvezhette a közönség. A koncertek után a tűzzsonglőrök következtek. A program a hagyományos Szent Mihály napi tűzgyújtással zárult.

A madárijesztők vetélkedtek

A gasztro-kulturális fesztivál érdekes színfoltja volt idén is a madárijesztő szépségverseny, amire két kategóriában, készített és jelmezes, lehetett nevezni. A legaktívabbaknak a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai és tanárai bizonyultak. A bábok között a zsűri a legjobbnak az 1.b Tök Joe-ját választotta, második a 8.a, a harmadik pedig 6.b figurája lett. A jelmezes kategóriát 6.a nyerte, megelőzve Bóni Mónikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában