Orgovány

2018.09.01. 19:59

Példaértékű összefogásból újult meg az orgoványi tűzoltó szertár

Szombaton ünnepélyes keretek közt felavatták az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület felújított és bővített szertárát. Az építési munkálatok mintegy két évig tartottak és két lépcsőben, 6 millió forintból valósult meg a beruházás. Az összeg önkormányzati, több pályázati és helyi magánszemélyek, vállalkozók felajánlásaiból állt össze.

Horváth Péter

Az avatáson Gál Szilvia, Orgovány polgármestere mondott beszédet. A polgármester történeti áttekintést nyújtott a település önkéntes tűzoltóságáról. Mint mondta, a kezdeti szűkös technikai feltételeket akkor a bajba került embereken való segítés vágya egészítette ki és tette lehetővé, hogy az önkéntes tűzoltók már a 20. század első évtizedeiben is hatékonyan szolgálják a környék biztonságát.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2012-es megalapítása új fejezetet jelentett a település életében, amelynek tagjai kitartó, értékes, segíteni akaró emberek. Az egyesület fejlődése dinamikus, 2016 év elején a megye első önálló beavatkozó egysége lett. A fejlődés következő lépcsőfoka a felújításért sóvárgó épület megújítása volt.

Ehhez az önkéntesek önfeláldozó és kitartó munkájára volt szükség, hiszen a felújítást nagyrészt maguk végezték, megfeszített munkával. A megújult létesítmény két szerállásával immár a település biztonságáért dolgozók gépparkjának és technikai eszközeinek korszerű és esztétikus elhelyezését szolgálja.

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, aki szerint az épület felavatása az orgoványi közösség erejének és a helyi tűzvédelmi biztonság megerősödésének ünnepe.

– Amit és akiket itt látunk, a közösségi összefogás eredménye, ami hosszútávon is jól szolgálja az itt lakó emberek érdekét – méltatta a település lakosságának erejét az igazgató és hozzátette, hogy Orgovány elhelyezkedése igen speciális, hiszen a tűzoltó-parancsnokságok mindegyikétől olyan távolságra fekszik, ami megnyújtja a beavatkozáshoz szükséges időt. Éppen ezért a helyi önkéntes tűzoltók kulcsfontosságú szerepet kapnak a hivatásos egységek segítésében. Az igazgató hangsúlyozta, hogy országos viszonylatban is egyedülálló az, hogy csekély erőforrásból félprofesszionális beavatkozó egység épüljön fel a helyiek összefogásával. Ennek támogatására a jövőben minden segítséget megad az igazgatóság az orgoványiak számára.

A köszöntések sorát Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke zárta. Rausch Sándor szerint az ember legerősebb ősi ösztöne a biztonság utáni vágy, minden ennek csupán teljesülése után történhet az emberi életben. Az orgoványi önkéntes tűzoltók ezt az ősi vágyat elégítik ki és hozzák el a biztonság érzését a településen és a környéken élők életébe.

A beszédeket követően Dr. Czár János plébános megszentelte és Prózsa István lelkész megáldotta a szertárat.

Az átadón a Lakiteleki Tűzoltózenekar szolgáltatta az ünnepi dallamokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában