kisszállás

2018.09.12. 19:00

Kettős jubileumi ünnep az iskolában

Rendhagyó ünnepségen emlékeztek meg a kisszállási Sallai István Általános Iskolában arról, hogy 170 éve kezdődött el az elemi oktatás a községben, és 70 évvel ezelőtt költözött a tanintézet a jelenlegi helyére, a Boncompagni-­kastélyba, ahol a volt és jelenlegi diákok, az iskola egykori és mostani pedagógusai együtt ünnepeltek a meg­hívott vendégekkel.

Pozsgai Ákos

Az iskola jelenlegi és egykori diákjainak produkciója is színesítette a műsort

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Hetven évvel ezelőtt költözött az ódon kastélyba az iskola, de az elemi oktatás már jóval előbb, száz évvel korábban elkezdődött a településen. A leírások szerint a kisszállási uradalmi iskolát 1829-ben alapította meg Orczy Lőrinc báró, a terület birtokosa, amikor szobát biztosított az oktatás céljára. Azóta az iskola működése folyamatos. Többször áthelyezték különböző épületekbe. 1948-tól kapta meg végleges helyét a Boncompagni-kastélyban, azóta is ebben a műemlék jellegű épületben működik.

Az iskola az akkori igazgatójáról, Sallai Istvánról kapta a nevét. A ‘60-as évektől már több mint 350 kisdiák járt a tanintézetbe. A kiterjedt tanyarendszer miatt 1975-ben kollégiumot építettek a kastély mellé. Az 1989-es rendszerváltás után a megszűnt munkahelyek miatt jelentősen csökkent a gyermekek létszáma. Jelenleg 1-1 osztállyal működik minden évfolyamon az iskola és közel 130 diák tanul az intézményben. Két művészeti iskola is működik a tanintézetben, nagy gondot fordítanak a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra egyaránt.

Az iskola angolkertre emlékeztető patinás udvara volt a kettős jubileumi ünnepség helyszíne, ahol a volt és jelenlegi diákok, pedagógusok együtt emlékeztek.

– Az iskoláztatás, a nevelés a történelem viharában csiszolódott, formálódott a településen. A mai iskola óriási változásokat él meg, ami viszont nem változik, az két állandó szereplő: a tanító és a diák – mondta köszöntőjében Zsoldos Ildikó igazgatónő, aki hangsúlyozta: értékes, nyitott iskola az övék, tartalmi gazdagsággal, sokszínűséggel, az újdonságok iránti igénnyel felvértezve. Ezt bizonyítják a régebbi növendékek sikeres életpályái, akik között fizikusok, jogászok, sikeres szakmunkások, előadóművészek és nagykövetek egyaránt megtalálhatók.

Az ünnepségen külön köszöntötték az ötven, hatvan és hetven éve végzett tanítványokat, és az iskola nagy tapasztalattal rendelkező nyugdíjas pedagógusait, akik példát adtak a pedagógusi pályáról.

– Példaként áll előttünk az önök nyugodt, türelmes lénye, bölcsessége, amelyekkel évtizedeken át teljesítették a nemes szolgálatot – fogalmazott az iskola vezetője.

– A pedagógusok egyik fő dolga az, hogy megtanítják a gyerekeket olvasni, számolni, rajzolni, a világ megismerésére, de talán a tanárok legfőbb dolga a lelkek nevelése, megsimogatása, hiszen nagyon sok gyereknek kevés jut belőle otthon – mondta Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki szerint fontos, hogy ehhez a nevelőmunkához a megfelelő környezetet is biztosítsák. A kisszállási tanintézményben példaértékű körülményeket alakítottak ki, ugyanakkor fontos, hogy az iskola ódon épülete megőrizze eredeti patináját.

Az iskola jelenlegi és egykori diákjainak produkciója is színesítette a műsort
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Andavölgyi Ferenc az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárságának osztályvezetője Bódis József oktatásért felelős államtitkár üzenetét tolmácsolta az ünnepség résztvevőinek, kifejezve köszönetét azért az oktató és nevelő munkáért, amit a kisszállási iskolában végeznek.

A rendezvényen Bolvári János esperesplébános megáldotta és felszentelte az iskola épületét, majd Krámli Kinga, a Fonogram díjas Napra zenekar énekesnője, dalszerző, az intézmény egykori tanulója énekelt.

Az ünnepség zárásaként átadták az oktatási intézmény felújított dísztermét, ahol emlékkiállítás nyílt az iskola történetéről, valamint felavatták az igazgatók emlékfalát és leleplezték Katona Szonja, Sallai István egykori iskolaigazgató fából faragott mellszobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában