Kiskunhalas

2018.09.21. 17:30

Börtön lesz a laktanyából Halason, több száz új munkahelyet teremtenek

Több mint 240 új munkahelyet fog teremteni az a közel 500 fő elítélt befogadására alkalmas börtön, amit Kiskunhalason, a Szegedi úti volt tüzérlaktanyában alakítanak ki. A börtön létesítését Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője jelentették be a halasi városházán tartott sajtótájékoztatón.

Pozsgai Ákos

Forrás: BAON.HU

Fotó: Pozsgai Ákos

Az objektum a menekültválság kezdete óta idegenrendészeti központként, majd a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal befogadó állomásaként működött. Az elmúlt napokban a Szegedi úti objektum bejáratának homlokzatáról leszerelték a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal címerét ábrázoló táblát, a laktanyát jelenleg egy budapesti székhelyű őrző-védő biztonsági cég vigyázza. A kapunál kettő biztonsági őrrel találkoztunk péntek délelőtt, akik ott teljesítenek szolgálatot, mint megtudtuk tőlük, tudnak arról, hogy hamarosan büntetés-végrehajtási intézmény lesz az objektumból.

Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a városházi tájékoztatótón hangsúlyozta: a migrációs nyomás időszakában Kiskunhalas nagyon komoly feladatot látott el az ország biztonsága érdekében. Sok segítséget nyújtott a kormánynak ahhoz, hogy a migrációs kihívásokat kezelni tudják. – Az a védelmi rendszer, illetve a migráció megállítására tett intézkedéssorozat, amit a magyar kormány az itt élő emberek akaratának megfelelően a magyar adófizetők forrásaiból végrehajtott, a közvetlen migrációt el tudta hárítani. Ennek eredményeképpen a valamikori laktanyaépület – amiben a befogadó központ is működött – mostanra kiüríthették, az idegenrendészeti feladatokat véglegesen megszüntették – jelentette be az államtitkár.

Kiskunhalason három évvel ezelőtt tervben volt, hogy épülne egy büntetés-végrehajtási intézmény a rendőrség Mártírok úti központja mellett, ezt a tervet később azonban a város vezetésének kérésére a Belügyminisztérium elvetette, az objektum egy lakóövezet közvetlen közelében lett volna, amit az ott élők is elleneztek.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő elmondta: 2015-ben a halasi önkormányzat képviselő-testülete egyhangú döntést hozott arról, hogy a város támogatja egy börtön létrehozását, de a volt Szegedi úti objektum területén, amely a város szélén, a lakott területtől mintegy egy kilométerre található, az ügyben politikai konszenzus volt. Erre alapozva született meg a döntés a Belügyminisztériumban, hogy az országos börtönfelújítási és bővítési programba beveszik Kiskunhalast is.

Fotó: Pozsgai Ákos / BAON.HU

A büntetés-végrehajtási intézmény várhatóan 2019 februárjában fog megnyílni, többségében női fogvatartottakkal, akik első körben a kalocsai női börtönből érkeznek majd az ottani felújítási munkálatok idejére – sorolta a részleteket Bányai Gábor.

A Halason létesülő börtönben közel 500 elítélt őrzését tudják majd biztosítani, itt az enyhébb és közepes fokú bűncselekményeket elkövetett fogvatartottakat őrzik majd, többségében nőket, kisebb részben férfiakat, akik a letöltendő idejük során szigorú őrizet mellett munkát is végezhetnek. A leendő büntetés-végrehajtási intézmény területén üzemcsarnokot is építenek, itt dolgoznak majd az elítéltek. Több milliárd forintból jelentős átalakítási munkálatok lesznek az elkövetkezendő hónapokban a nemrégen felújított épületeken, a mosdó és fürdő helyiségeket, valamint a villany- és vízhálózatot, nyílászárókat és a körleteket, közösség helyiségeket börtönbiztossá teszik, szigorú biztonságtechnikai eszközökkel szerelik fel, úgy, hogy onnan megszökni ne lehessen.

Az egykori laktanyát már kiürítették
Fotó: Pozsgai Ákos / BAON.HU

A börtön már az átalakítási munkálatok során sok munkalehetőséget nyújt majd a városban élők számára, a későbbiekben pedig mintegy 240 magasan képzett dolgozóra lesz szükség az intézményben a legkülönfélébb szakmák területéről, a toborzás hamarosan megindul. Ehhez jön még hozzá a közel 500 elítélt foglalkoztatása – információink szerint egy varroda is működni fog, így összesen több mint 700 új munkahelyet teremtenek a városban, amellyel Fülöp Róbert polgármester szerint jelentősen nő majd Kiskunhalas gazdasági ereje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában