Bátya

2018.08.05. 15:30

Tíz éve tisztelegnek a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövényének

Bátyán tizedik alkalommal rendeztek fokhagyma fesztivált, ami tavaly óta közös rendezvénnyé vált a falunappal.

Tapodi Kálmán

Biciklikeréktől a Szent Koronáig szinte mindent fokhagyma és paprika díszített a hétvégén Bátyán, a jubileumi fokhagyma fesztiválon. A két kedvelt fűszernövény termesztéséről mesze földön híres a község, melynek határában sokan foglalkoznak egyéb zöldségfélékkel, például káposztával is. Nem a hagyományt őrzik, hanem a megélhetőségüket biztosítják, akárcsak tették ezt korábban az őseik is.

– Hogy miért is fokhagyma? Amikor felvetődött, hogy legyen nálunk is valamilyen fesztivál, akkor sorra vettük az elnevezési lehetőségeket, amik jellemzőek a vidékünkre. A paprika és a káposzta nevek már foglaltak voltak és végül eljutottunk a fokhagymához. Kevés olyan étel van, amihez nem használjuk ezt a gyógy- és fűszernövényt, így lett a mi rendezvényünk fokhagyma fesztivál – idézte a kezdeteket Varajti Gábor, aki Maros Attilával együtt kitalálta a rendezvényt. Mint mesélték: Buki Team néven már régóta jártak főzőversenyekre és így született meg a saját fesztivál ötlete. Az elmúlt évtized során azután megismerték a rendezvényszervezéssel járó feladatokat, melyek rengeteg elő- és utómunkával, valamint jókora kiadással is járnak.

Az idei fesztivál szereplői között volt a Fradi öregfiúk focicsapata, amely öt góllal legyőzte a Bátya-Kalocsa hasonló korúakból álló válogatottját. Koncertet adott a Ladánybene 27 és sokan voltak kíváncsiak, a televíziós főzőműsort is vezető Bede Róbert mesterszakács látványos bemutatójára.

Rekkenő hőségben zajlottak a focipályán a hagyományos Tamási Balázs kispályás emléktorna küzdelmei, a másik küzdőtéren pedig a főzőcsapatok sütöttek-főztek. Markó Imre, a Kóborlók elnevezésű baráti társasága részre helyezett a bográcsba 22 kilogramm racka birkahúst, hogy pörköltet rotyogtasson. Az asztaltársaság tagja, Tamaskóné Lenkei Magdolna, a helyi iskola tanára pedig a nagyon finom lángosáról árulta el, hogy egy doboz kefirt is használ a tésztakészítéshez. A többi összetevő: 1 kiló liszt, 3 tojás, fél liter tej, egy csomag élesztő, 2 teáskanál só. Ha kisült a lángos fokhagyma, tejföl és sajt is illik a tetejére.

Benke Csaba, a főzőverseny vándorserlegének őrzője ezúttal pacalt és birkapörköltet készített. Az építési vállalkozó úgy vélekedett: kellenek néha az ilyen kikapcsolódással töltött napok, ahol régi ismerők tölthetik együtt lehetnek.

A Józsa-lányok bográcsánál a férfiaknak csak a folyadék utánpótlással kellett törődniük szombaton délelőtt, mert idén a lányok voltak a sorosak a főzésben. Ildi és Erika ezúttal chilis babot főzött, „ahogyan mi szeretjük” módra. Mindez annyit jelentett, hogy kukorica nem került az ételbe, és a marhahúst, csirkemell helyettesítette.

A „Pokol konyhájában” Lőrincz Ákos és Hegedűs Roland vargányás vaddisznót készített, amit vörösborral és konyakkal is nyakon öntöttek. A pörkölt mellé túrós krumpligombócot kínáltak, amit később a zsűri az egyik legfinomabb köretnek ítélt.

„Vésőke”, azaz Vései László pacal-csülök-köröm triót főzött egybe, míg Balogh Attila Piedone ebédjét, babfőzeléket készített sültkolbásszal. A főzőverseny egyik legfinomabb ételét Balázs Ferencné sütötte, aki cukkini fasírtot készített, rukkolás-koktél paradicsomos rizs körettel.

A foktői „Tarhonyásokk” – mert mint mondták mindig sokkoló, amit készítenek –, most öreganyám fokhagymás batyuja elnevezésű étellel indultak. – Egy kicsit továbbgondoltuk a hortobágyi palacsintát – fogalmazott Kovács Gábor és Bányai Sándor, akik a rántott palacsintát fokhagymás, tarhonyás, sertéshúsos raguval töltötték.

Pusztai József, a kalocsai Old Motors Pub csapatának vezetője pincepörköltjébe csülök, oldalas, lapocka és húsos csont, valamint gomba került, amit burgonyával főztek össze. Hogy jól sikerült, annak bizonyítéka, hogy hamar elfogyott a bogrács tartalma.

– Közel ötvenféle ételt hoztak a zsűri asztalához, amik között természetesen többségben voltak a hagyományos bográcsos ételek a pörköltek, tokányok, de akadtak egyéb, igazán jól sikerült finomságok is, amik mind tartalmaztak fokhagymát. A paprika és a fokhagyma együttesen különleges ízvilágot teremtenek. A fokhagyma az intenzívebb, amit főzés közben, gyakran szakaszosan is adagolni kell. Fontos, hogy tanuljunk meg jól bánni a fokhagymával, ami magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye – mondta el Németh József, a Szabadtűzi Lovagrend mesterzsűrijének tagja, aki a Magyar Gasztronómia Szövetség déli régiójának elnöke.

Fokhagymás és az édes finomságokat is díjaztak

Sütemények versenye is zajlott a fesztiválon, de ott nem volt kitétel, hogy legalább egy gerezd fokhagyma legyen bennük. Homai Józsefné – aki már többször volt díjazottja a versenynek –, ezúttal fokhagymás tejfölös finomságokkal készült és nyert. A második helyezett „hamis marcipán” – amit Haszánné Tupcsia Szilvia készített – is remekül sikerült, akárcsak Hinkel Boldizsárné „Isteni szelete”. A bográcsos ételek között Benke Csaba pacalját ítélték a legfinomabbnak, míg egyéb kategóriában a Fakanál Bt. vegatála lett a győztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában