Kecskemét

2018.08.17. 14:00

Megújul a hunyadivárosi Hankovszky ligetben lévő játszótér

Néhány éve a visegrádi királyi palota előkertjében mesepark épült, mely a Mátyás-mesék világát és az igazságos király korát eleveníti meg.

Hraskó István

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Tervezője Kő Boldizsár volt, aki több országos hírnevet szerző játszóteret álmodott meg, így például a Millenárison a Zöld Pétert, vagy szintén a fővárosban a Benczúr kertet. Különlegességük, hogy nemcsak a mozgás lehetőségét biztosítják a gyerekeknek, hanem igényes és művészi kivitelezésük miatt esztétikai élményt is nyújtanak.

Mikor a visegrádi múzeum megkereste Mikulás Ferencet, hogy megkérje a Mátyás király-­sorozat használatának jogait, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetőjének eszébe jutott: Kecskeméten is lehetne egy hasonló mesekert, mégpedig a Magyar népmesékre alapozva. Az ötletből mostanra már tervek is készültek, a feladatra felkért Kő Boldizsár jóvoltából, és a megvalósítást segítheti, hogy a város is biztosítja az ehhez szükséges forrást a költségvetésből.

Az elképzelésekről szerdán délután tartottak lakossági fórumot a Mátyás iskolában. Mikulás Ferenc elmondta, a rajzfilmstúdió mindig is törekedett arra, hogy hangsúlyosan jelen, vagyis otthon legyenek a városban, ezért vettek részt a kórház gyermekosztályának, illetve a Sheraton szállodának rajzfilmes motívumokkal való feldíszítésében, és rendezik meg kétévente az animációs filmfesztivált. Úgy vélte, a hunyadivárosi játszótér majd Kecskemét egyik nevezetessége lehet, és különösen jó helyszín lenne a Hankovszky liget, hiszen a szomszédos rajzfilmstúdióba és a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) Természet Házába évente több ezer gyermek érkezik, akik a látogatás után a játszótéren kapcsolódhatnak majd ki.

Kő Boldizsár terveit látva valóban egészen szép és egyedi játszóeszközökre számíthatnak majd a gyerekek és szüleik. Mint mondta, az olyan elemeket szereti, melyeket egyszerre több gyermek tud használni, akár egymást segítve, így lesz vélhetően egy négyszemélyes körhinta is. A kitermelt földből egy másfél méter magas domb, „Üveghegy” épül, és szárazságtűrő növényeket is telepítenek. Az is kiderült, hogy a KNP a játszótér felé eső oldalán egy madárlest épít, ahonnan a gyerekek a madáretetőkbe érkező szárnyasokban gyönyörködhetnek majd.

A legkisebbek is megnézhették a hunyadivárosi népmesés játszótér terveit
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában