KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.08.28. 12:42

Egészségfejlesztési Iroda nyílik Kiskunfélegyházán

Hamarosan Egészségfejlesztési Iroda nyílik Kiskunfélegyházán. Az új intézmény hosszú távú célja, a járásban élők egészségmegőrzésének elősegítése. Az iroda működéséről Csányi József polgármester, illetve Dósai Bence fejlesztési és polgármesteri kabinetvezető számolt be lapunknak.

Vajda Piroska

A magyar lakosság egészségi állapota a legtöbb mutató tekintetében még mindig elmarad az Európai Unió átlagától. A kiskunfélegyházi járásra is jellemző az öregedő társadalom problémája, amely együtt jár az egészségi állapot általános romlásával. Nemzetközi példák alapján azonban kijelenthető, hogy az egészségügyben végrehajtott reformokkal, átfogó változásokkal jelentősen javítható a helyzet. Ezt a célt szolgálja az Egészségfejlesztési Iroda megnyitása is Kiskunfélegyházán. A projektre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán nyert támogatást az önkormányzat. Az iroda szolgáltatásait Kiskunfélegyháza mellett Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás lakossága is igénybe veheti majd – nyilatkozta Dósai Bence fejlesztési és polgármesteri kabinetvezető.

– Amikor ezt a pályázatot beadtuk, már tudtuk, hogy hamarosan elindul a volt rendelőintézet felújítása Kiskunfélegyházán – vette át a szót Csányi József polgármester. – Az új egészségügyi központot nem egy háziorvosi rendelőként képzeljük el. Sokkal több lesz ettől. Nem csak kellemesebb épített környezetet szeretnénk teremteni az orvosoknak és a betegeknek, hanem azt is fontosnak tartjuk, hogy a félegyházi és környékbeli emberek megőrizhessék a méltóságukat abban a kiszolgáltatott helyzetben amikor betegekké válnak – hangsúlyozta a város vezetője.

Hozzátette: ebben az egészségközpontban kap helyet számos magánrendelés is. Olyanok, amelyek jelenleg nem elérhetőek a városban. Továbbá ideköltözik a védőnői szolgálat és természetesen az új Egészségfejlesztési Iroda is itt kezdi meg működését. – Az iroda létrehozásának alapvető célja a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, a mentális egészség elérése a járásban. Az egészséget meghatározó életmód, valamint az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése – részletezte Csányi József.

– Fontosnak tartjuk, hogy az irodát a projekt uniós finanszírozása után is fenntartsuk. Azt szeretnénk, hogy a következő évtizedekben egy új városi intézmény jöjjön létre. Olyan intézmény, melynek szakembereire bármikor számíthat a felnőtt lakosság. Ahol segítséget kérhetnek a testi és lelki egészségüket érintő problémák megoldásában. Az iroda öt szakemberrel indul, akik jelen lesznek az érintett települések valamennyi rendezvényén, hogy tanácsadással segítsék az érdeklődőket. De irodájukban is bárki felkeresheti őket.

Szerveznek majd interaktív foglalkozásokat például az alkoholfogyasztásról, előadásokat a stresszkezelésről, betegklubokat, önsegítő, művészetterápiás csoportokat, életmódklubokat, sporteseményeket, különböző tornákat, melyek mindenki számára ingyenesek lesznek. Egészségmegőrző munkájuk során együttműködnek majd az iskolákkal, a háziorvosokkal és a kórházzal is – sorolta Dósai Bence.

– A projekt hosszú távú célja, hogy minél korábban feltárjuk a problémákat, felismerjük a betegségeket, a kockázatokat, hogy minél kevesebb ember jusson kórházba – összegezte Csányi József polgármester, aki azt is elmondta, hogy a most kialakítandó Egészségfejlesztési Iroda lehetőséget biztosít arra, hogy a járás egészségfejlesztési programterve elkészüljön és annak megvalósítása előre tervezetten meg is valósuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában