Kecskemét

2018.08.23. 14:00

Díjazták azokat, akik sokat tesznek Kecskemétért

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adtak át négy városi díjat Kecskeméten, a városháza dísztermében. Hagyomány, érték és fejlődés – e szavakkal foglalták össze a díjazottak példaértékű munkáját.

Sebestyén Hajnalka

A város közgyűlése még júliusban döntött városi díjak és kitüntető címek adományozásáról. Ezek közül négyet adott át Gaál József alpolgármester.

Az ünnepség nyitányaként Ádám Blanka kodályos diáklány és tanára, Vadas László bodrogközi népdalcsokrot adott elő, harmonikával, citerával és énekkel.

Kecskemét Város Környezetvédelméért Díjjal tüntették ki Sipos Istvánné okleveles erdőmérnököt, a kecskeméti arborétum vezetőjét a város környezetvédelmében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül. Sipos Istvánné Barát Mónika immár 20 éve vezeti az Arborétumot, melyet születése óta figyel, követ, a zöldövezet minden egyedének növekedését, fejlődését nyomon követi.

A Mathiász János-díjat dr. Németh Krisztina okleveles kertészmérnök, főiskolai docensnek adományozta a közgyűlés a szőlőtermesztés fejlesztése és a borászat terén végzett kimagasló oktató és kutató munkája elismeréseként. A szakember korábban dolgozott az egri szőlészeti és borászati kutatóintézetben, majd a kecskeméti főiskolán tanított, foglalkozott szőlőnemesítéssel, generatív keresztezéssel, klónszelektálással és fajtafenntartás kutatásokkal. 1994-től a kecskeméti főiskola kertészeti karán oktatott, jelenleg a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa.

Az Év Kecskeméti Mestere Díjat Zsigó Józsefné tojásfestő művésznek ítélték oda életpályája, több évtizedes, elhivatott szakmai munkája, kiemelkedő népi iparművészeti tevékenysége elismeréseként. Zsigóné Kati népi iparművészt Dubaiban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották. Magyarországon a nagyközönség úgy ismeri őt, mint a Tojásdíszítés királynője. Falpingálással kezdte, majd jöttek a tojások, de fest képeket, rozettás mennyezetet, üveget, edényt, népi bútort is. Egy éve elkészítette élete fő művét, a Nemzet tojását, mely egyedülálló művészetét és hazaszeretetét szimbolizálja.

Végül a Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díjat adták át, mely idén az Abrazív Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft.- hez kerül, a város gazdasági érdekeinek előmozdításában, a technológiai fejlesztésekben élenjáró szakmai munkája elismeréséül. Az elismerő díjat a két gépészmérnök tulajdonos, Turák József és Mondik Zsolt vett át. A cég több mint 30 éves múltra tekint vissza, a kezdeti 4-5 fő baráti kollektivából mára 97 főt foglalkoztató vállalkozás lett. Legfőbb célkitűzése az innovációs tevékenység fokozásával, a meghatározó hazai piaci pozíció megtartása mellett az export piacokon való sikeres jelenlét fokozása, a munkahely-teremtés, valamint Kecskemét város népszerűsítése a világpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában