Kecskemét

2018.08.05. 20:00

A Rákóczi út egyik felén nem járhatnak a buszok

Befejezték Kecskeméten a Rákóczi út páros oldalán a burkolat felújítását, mégsem járnak erre a buszok. Egy tábla tiltja is bekanyarodásukat a nagykörút felől. Mint megtudtuk, az önkormányzat kérte a DAKK-ot, hogy még teszteljék ősszel a terelőútvonalakat, hátha nem is lenne szükség a járatoknak a Rákóczi út igénybevételére.

Hraskó István

Kecskeméten elkészült a Rákóczi út éttermeknek, üzleteknek helyet adó oldalán az útjavítás, de ősszel sem hajthatnak be ide a buszok. Sőt, az is lehet, hogy végleg kitiltják őket innen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Rákóczi úti térköves burkolattal korábban is voltak már gondok, már 2014-ben, tehát az átadás után két évvel toldozni-foldozni kellett a most kormányablak és a törvényszék előtt egy rövidebb szakaszon. Július elején pedig a teljes páros oldalon, tehát a volt zsinagóga oldalán elkezdték a burkolat felszedését, mert itt a térkövek több helyen alaposan besüllyedtek, helyenként nyomvályúk alakultak ki. A felújítást a Duna Aszfalt Kft. végezte, az önkormányzat által érvényesített szavatossági igény alapján. A munkálatok során javították az alapot, majd újra lerakták a térköveket (legnagyobbrészt az eddigieket, ha nem sérültek a felszedés során).

A felújítás miatt természetesen a Rákóczi utat érintett felét lezárták a gépjárműforgalom elől, az itt közlekedő helyi autóbuszokat, valamint az országos és regionális menetrend szerinti buszjáratokat a Bethlen körút-Jókai utca irányba terelték (kivéve a helyi 4, 4A és 4C jelű buszokat, ezek a Bem utcán és a kiskörúton át érik el a városközpontot). A munkálatok nemrég befejeződtek, viszont buszokat még mindig nem látni a zsinagóga felőli oldalon. Nem csoda, hiszen kihelyeztek egy, a buszok behajtását tiltó táblát a Rákóczi út nagykörút felőli végén. De miért? Nem járnak ezentúl erre a buszok? – kerestük meg az önkormányzatot.

– A Rákóczi út 2012-ben történt rekonstrukciója idején már megfogalmazódott az a cél, hogy a belvárost fokozatosan és a lehetőségekhez mérten tehermentesíteni kell a gépjárműforgalomtól. Az út kereskedelmi oldala a különböző vendéglátóegységekkel, a középső sétánnyal korzóhoz hasonló jelleget öltött, de a gépjárművek kiszorítására nem mutatkozott lehetőség – kezdte válaszát dr. Homoki Tamás alpolgármester.

Mint hozzátette: a helyi és helyközi buszok új útvonalakra terelése “semmilyen fennakadást nem okozott” (bár nem tudni, az utasoknak összességében milyenek voltak a tapasztalataik – a szerző). Ezért az önkormányzat – a városrendezési és városüzemeltetési Bizottsággal, és annak elnökével, Király Józseffel egyetértésben – arra kérte a DAKK-ot, hogy kísérleti jelleggel az őszi időszakban, a tanév kezdete után is az ideiglenes útvonalon menjenek a járatok.

Kecskeméten elkészült a Rákóczi út éttermeknek, üzleteknek helyet adó oldalán az útjavítás, de ősszel sem hajthatnak be ide a buszok. Sőt, az is lehet, hogy végleg kitiltják őket innen
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Ha ez beválik, akkor a Rákóczi utat valamennyire tehermentesíteni lehetne, ott csak a személygépjárművek közlekednének. Természetesen a végső módosításról a közgyűlés dönt majd. Az önkormányzat a helyközi járatok esetében is szeretné elérni, hogy azok – más nagyvárosok gyakorlatához hasonlóan – elkerüljék a belvárost. Erre már készült egy tanulmány, a szakmai összehangolás a DAKK feladata lesz – tette hozzá Homoki Tamás. Mint megtudtuk, a kísérleti időszak legfeljebb november 30-ig tart. A Rákóczi út fel nem újított oldalán változatlanul járnak a buszok, azt az oldalt nem érinti még semmilyen változtatás.

Az önkormányzat nem adná fel az iskolabuszok tervét

Homoki Tamás azt is elmondta, hogy az önkormányzat ősszel újra napirendre tűzi az iskolabuszok témáját. Ennek egyszer már nekifutottak, próbálták felmérni az iskolabuszok iránti igényt, de a kilencszáz megkeresett családból csak hetvennél töltötték ki a szülők a kérdőívet. Az alpolgármester szerint viszont fontos foglalkozni vele, mert ez a megoldás számos nagyvárosban bevált, és lényegesen javította a szolgáltatás minőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában