Jakabszállás

2018.08.18. 11:30

A jakabi vendéglátók quadozni vitték a kakucsi táborlakókat

Cserediák-kapcsolat kiépítésén dolgozik Jakabszállás és Kakucs község. A gyerekek a táborozás során megismerik egymás települését, miközben barátságok is születnek.

Sebestyén Hajnalka

A táborban megismerik egymást a kakucsi és a jakabszállási gyerekek – barátságok is születnek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Forczekné Tóth Csilla alpolgármester ötlete alapján ezekben a hetekben formálódik Jakabszállás és Kakucs település cserediákprogramja.

– Régen nagy divatja volt a cserediákprogramoknak. Úgy gondoltam, miért ne elevenítenénk fel e szép hagyományt – mondta Forczekné.

– A választásom azért esett a Pest megyei Kakucs községre, mert egy barátnőm ott él és a polgármesteri hivatalban dolgozik. Emellett viszonylag közel van, alig 70 kilométerre, mely a költségek szempontjából sem elhanyagolandó. A tábor egyébként ingyenes a családoknak.

Az egyeztetések gyorsan és gördülékenyen mentek. Először a község vezetősége találkozott és egyeztetett, majd a nyár folyamán már táboroztak is a gyerekek.

Mivel kevés idő jutott a tábor propagálására, Jakabszállásról így csak hét felső évfolyamos gyermek jelentkezett a táborra. A diákok július végén vendégeskedtek Kakucson.

– Az önkormányzat kisbuszával mentünk Kakucsra, ahol nagy örömmel fogadtak minket, a diákokat egy helyi vendégházban szállásolták el. Korukbeli gyerekekkel együtt vettek részt a programokon. Részesei voltak egy autentikus kenyérsütésnek, íjászkodtak, lovaskocsikáztak és mazsorett-bemutatót láttak. Egy nap Budapestre kirándultak, tömegközlekedéssel. Mindenki nagyon élvezte a metrózást és a menetrend szerinti hajózást a Dunán. Jártak a közeli Dabason is, ahol Dotto kisvonatoztak és strandoltak. Mindezek mellett több kézműves foglalkozáson is részt vettek az egy hét alatt. Mindenki kedves emlékekkel tért haza, és már alig várták, hogy újra találkozzanak újdonsült barátaikkal – részletezte Forczekné.

A viszontlátogatás ezen a héten zajlik. Kakucsról 12 gyermek és kísérőik hétfőn érkeztek meg Jakabszállásra. A Wolford dűlői Közösségi Házban laknak. Már az első nap tele volt izgalmakkal. Ebéd után nagy meglepetés várta őket. Semmit sem sejtettek, csak kíváncsian várakoztak, mi is lesz az a nagy meglepetés. Egyszer csak bekanyarodott az udvarba három quad.

A táborban megismerik egymást a kakucsi és a jakabszállási gyerekek – barátságok is születnek
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

– Hatalmas volt az öröm. Csillogott a szemük, azonnal rohantak a járgányokhoz. A férjem, a fiam és egy barátunk vitte quadozni a gyerekeket és a felnőtt kísérőiket a homokos pusztába. Mindenki imádta a száguldást, a nem mindennapi utazást – tette hozzá.

A legfiatalabb sofőr, Forczek Máté bemutatót is tartott a közösségi ház udvarán. Egykerekezett és különböző látványos manővereket mutatott be a kakucsi gyerekek nagy örömére.

– Úgy érzem, jó ötlet a cserediákprogram. A gyerekek gyorsan összebarátkoztak. Amikor megérkeztek a kakucsiak, többen azonnal keresni kezdték jakabi kis barátjukat, akivel júliusban megismerkedtek. Bízok a folytatásban – jegyezte meg végül az alpolgármester.

Szerdán Kecskeméttel ismerkedtek

Kedden az egész napot együtt töltötték a jakabi és a kakucsi gyerekek a jakabszállási Magyarkertben, ezen a programon a kakucsi polgármester, Kendéné Toma Mária is részt vett. Szerdán Kecskeméttel ismerkedett meg közelebbről a csapat, többek között a Vadasparkba is kilátogattak. Csütörtökön kézműves foglalkozás, lovaskocsikázás és a jakabi repülőtérnél lévő sportcentrumban sok-sok játék várta a táborlakókat. Pénteken pedig közös sütés zárta a tábort. A gyerekek pogácsát gyúrtak, szaggattak, majd a kemencében megsütötték. Ebéd után indultak haza a kakucsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában