Kecskemét

2018.07.08. 20:00

Véget ért a 15. Csiperó fesztivál – folytatás 2020-ban!

Véget ért a 15. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó. A szombati díjkiosztó ünnepséget áthatotta a fesztivál atyjának, a tavaly elhunyt Farkas Gábor iránti soha el nem múló tisztelet és szeretet.

Sebestyén Hajnalka

Egy héten át a kultúrák sokszínűsége jellemezte a hírös várost. A Csiperó néven ismert gyermektalálkozó vendégcsoportjai saját országuk kultúráját, értékét hozták el ajándékba. A közönség indiaitól és japántól finn és man-szigetekin át határontúli magyar táncokat, énekeket is láthatott, hallhatott. Emellett nagy sikere volt a Magyarország Öröme rendezvénynek, mely a határontúli magyarok közös fesztiválja volt a Csiperó fesztivál keretén belül.

A gyermektalálkozó szombaton zárult. A műsor első részében a Cifrapalota Pávás termében tartották meg az Európa Gyermekeinek Jövőjéért elnevezésű díj átadó ünnepségét. A díjat a Csiperó fesztivál szervezője, az Európa Jövője Egyesület 1991-ben alapította meg. Azzal a céllal, hogy így ismerje el azokat a magyar és külföldi személyeket, akik saját területükön tevékeny részt vállalnak a gyerekek életéből, hozzájárulnak egészséges fejlődésükhöz, munkájuk során azonosulnak az egyesület eszméjével.

A díjátadón Berei Andrea, az Európa Jövője Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket.

A díjat a beérkezett javaslatok alapján az Európa Jövője Egyesület elnöksége idén három személynek ítélte oda: Csernek Magdolna óvónőnek a vajdasági Topolyáról, Ausztriából a Dorbirni Ifjúsági Egyesületnek, valamint posztumusz díjként Farkas Gábor alapító elnöknek, a Csiperó atyjának.

A méltatásokban elhangzott Csernek Magdolna 1982-ben kezdte óvónői pályafutását. Munkája során mindigvégig az a cél vezérelte, hogy boldog gyermekkort biztosítson a rá bízott gyermekeknek. A díjat távollétében Fekete Edit óvónő vette át. A Dorbirni Ifjúsági Egyesület három közösségi házat működtet. 2006 óta folyamatosan részt vesznek a Csiperó fesztiválon.

Végül Farkas Gábor életútját méltatták. Már fiatal népművelőként bizonyított. Szervezője volt a régióban legnagyobb Duna-menti Folklór Fesztiválnak. 1990-ben álmodta meg a Csiperót, sok támogató szövetségese lett az évtizedek alatt. 2017 májusában bekövetkezett haláláig élvezte a bizalmukat, támogatásukat. Számos országos és nemzetközi díjjal ismerték el munkáját. A hazai civil társadalom elismert tagja volt. A Csiperó neve örökre egybeforrt a nevével.

A méltatása után a posztumusz díjat felesége, Farkasné Bokor Mária vette át. Farkas Gábor emléke sokak szemébe csalt könnyeket, a perceken át tartó tapssal pedig a résztvevők kifejezték szeretetüket, elismerésüket az egész életútja előtt.

Parádés felvonulás és finálé

A Csiperó fesztivál záróműsorában ismét parádés felvonulást láthattak a kecskemétiek. A külföldi vendégcsoportok a Vasútkerttől meneteltek a főtéri színpadig, ahol a záróműsorban a gyerekek visszaadták a város kulcsát Kecskemétnek. Este kilenc órakor a Budapest Bár zenekar koncertje következett a főtéri nagyszínpadon. A fergeteges hangulatú koncertet azonban bő fél óra után az eső félbeszakította, így a zenekar kénytelen volt levonulni a színpadról. Nem maradt el azonban a várva várt lézershow és a tűzijáték sem.

Az esőben is kitartó látogatókat ámulatba ejtette a lézershow.

És zárásként a tűzijáték sem hiányozhatott.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában