KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.07.12. 14:45

Húszéves a FONO (képgaléria)

Húsz éve nyújt pótolhatatlan segítséget a fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak a FONO, azaz a Fogyatékosok Napközi Otthona. Az intézmény csütörtökön ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A jeles esemény alkalmából a napközibe járó fogyatékosok ünnepi műsorral és kiállítással kedveskedtek hozzátartozóiknak és a meghívott vendégeknek.

Vajda Piroska

Lenézés helyett elismerést, közöny helyett gondoskodást, harag helyett szeretetet, türelmetlenség helyett toleranciát, megbántás helyett együttérzést, elutasítás helyett elfogadást, kiszolgáltatottság helyett egyenjogúságot kérnek a társadalomtól fogyatékkal élő embertársaink. Erről szólt többek között a napközi otthon 20. születésnapján bemutatott ünnepi műsor. A fogyatékkal élők felelevenítették az elmúlt két évtized legszebb pillanatait. Elmondták miért szeretnek a napközibe járni. Énekkel és verssel, közös előadással tették igazán ünnepivé a születésnapot.

Az önkormányzat által alapított napközi otthon 1998 június 15-én nyitotta meg kapuit a harmadik életévüket betöltött, az önellátásra nem képes, felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek napközbeni ellátása, gondozása, foglalkoztatása és nevelése céljából. Az intézmény biztosítja a nappali felügyeletet, étkezést, foglalkoztatást az egyéni képességek figyelembe vételével, továbbá napközbeni felügyeletet biztosít az iskolai nyári szünetek alkalmára a fogyatékkal élő gyermekek számára – részletezte születésnapi köszöntőjében Gálig Erzsébet a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény igazgatója.

 

– Az elmúlt 20 év igazolta az intézmény létjogosultságát. Az itt folyó szakmai munka ugyanis nagyban hozzájárul a városban élő felnőtt, gyermek és hozzátartozók mindennapi életvitelének megkönnyítéshez, nehézségeik, problémáik csökkentéséhez. Módszereink között kiemelt figyelmet kap a fejlesztés, a mobilitás, a tanácsadás, illetve a kieső képességek megfelelő kompenzálása, a megmaradó képességek kihasználásával kulturális is szabadidős tevékenységek biztosítása – mondta az igazgató.

– Sajnos a legtöbb ember zavarban van, ha fogyatékos személlyel találkozik. Nem tudja, hogy kell helyesen viselkednie. Bárki, aki megteszi feléjük az első lépést megtapasztalhatja, hogy a fogyatékkal élő embertársaink tele vannak szeretettel, a rájuk bízott feladatokat hatalmas lelkesedéssel végzik. Sokkal többet adhatnak és sokkal többre képesek, mint azt egy külső szemlélő megfelelő ismeret hiányában hinné. A fogyatékosság nem betegség, hanem állapot és minden állapotból ki lehet hozni olyan értéket, ami a széppel és a jóval fonódik össze – hangsúlyozta Gálig Erzsébet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában