Kecskemét

2018.07.07. 14:20

Átvették diplomájukat a kecskeméti egyetemisták

A Neumann János Egyetem kecskeméti karainak több mint négyszáz végzett hallgatója vette át diplomáját szombaton az egyetem ünnepi szenátusi ülésén. A friss diplomás fiatalok a nemzetközi hagyományokhoz híven kalapjuk feldobásával búcsúztak oktatási intézményüktől.

Koós Kata

Diplomaátadó ünnepi szenátusi ülését tartotta szombaton délelőtt a Neumann János Egyetem a GAMF Műszaki és Informatikai Kar Törös Olga Sportcsarnokában.

A több mint négyszáz, végzett hallgatót először dr. Ailer Piroska, az egyetem dékánja köszöntötte. Ünnepi beszédében kifejtette, a diplomaátadó ünnepség az egyetem valamennyi polgárát kettős érzéssel tölti el. A végzett hallgatók sikere fölött érzett büszkeséggel, továbbá meghatódottsággal búcsúzásuk miatt.

– Azt érezhetjük most, hogy valamilyen módon célhoz értünk, eljutottunk egy ponthoz, mely fontos és meghatározó lesz, mely befolyással lesz egész későbbi életünkre. Közben az az érzés is úrrá lesz rajtunk, hogy valami elmúlt, befejeződött, lezárult – mondta, majd arra biztatta a végzős hallgatókat, hogy hittel és önbizalommal szemléljék jövőjüket.

– Az egyetemünkön megszerzett szaktudás, a most átvett diploma méltán jogosítja fel önöket arra, hogy hittel és önbizalommal tekintsenek a közeli és távolabbi jövőbe, hiszen a munka világa megbecsüli és nagyra értékeli a Neumann János Egyetem által kibocsátott diplomát – fogalmazott.

Az ünnepségen köszöntőt mondott továbbá Finta Zita kancellár, aki arra biztatta a végzős hallgatókat, hogy azt a kitartást, mellyel egyetemi éveiket végigvitték, a jövőben se engedjék lankadni.

– A diploma nem garancia, hanem egy lehetőség. A sok adat és ismeretanyag mellett meg kellett birkózniuk a legnehezebbel, saját magukkal. Sokszor kellett legyőzniük a félelmeiket, a vizsgadrukkot, a lámpalázat. Kevésbé sikeres vizsgák után újra és újra nekifutniuk az akkor elérhetetlennek tűnő kihívásnak. Önök most azért lehetnek itt, mert soha nem adták fel. Megtanulták az élet első számú alapvetését, hogy a sikerhez vezető út nélkülözhetetlen tartozéka a rengeteg munka és a kudarc legyőzésének képessége – tanácsolta útravalóul a kancellár.

Ezt követően az egyetem dékánja a karvezetőkkel együtt ünnepélyesen átadta a végzett hallgatóknak diplomáikat.

A kecskeméti városvezetés nevében Gaál József alpolgármester köszöntötte a friss diplomás fiatalokat. Beszédében arra biztatta a végzett hallgatókat, hogy minél többen maradjanak felsőoktatási tanulmányaik elvégzését követően is a hírös városban.

– Azt kívánom, és azt szeretném, hogy minél többen maradjatok 650 éves városunkban. A következő években Kecskeméten sok ezer új munkahely fog létrejönni, több ezer új új lakás épül, működik egy támogatott otthon- és családteremtési rendszerünk, iskolák újulnak meg. Fontos projektünk a város közlekedésének jobbá tétele, a szabadidő és szórakozás számára is igyekszünk minél több lehetőséget teremteni – fejtette ki az alpolgármester.

A diplomaátadó ünnepség végén Kecskés Dóra, az egyetem Pedagógusképző Karának végzett hallgatója tartott búcsúbeszédet valamennyi friss diplomás hallgatótársa nevében.

– Nehéz évek vannak a hátunk mögött. Sokat tanultunk, küzdöttünk, dolgoztunk ezért a diplomáért. Megcsináltuk! Itt vagyunk, mert bármilyen akadályt sodort elénk az élet, vagy az egyetem, vagy egy tanár, mi átjutottunk rajta. Köszönöm azt a sok tapasztalatot és lehetőséget, melyet átélhettem itt. Köszönöm, hogy tanáraink és oktatóink felkészítettek minket az életre és a nehézségek leküzdésére. Köszönöm, hogy megismerhettem olyan embereket, akik remélem, hogy el fognak kísérni az életem során – mondta, majd a végzett hallgatók a nemzetközi hagyományokhoz híven kalapjuk feldobásával búcsúztak oktatási intézményüktől.

Közel hatszázan záróvizsgáztak

A Neumann János Egyetemen a 2017/18-as tanév tavaszi félévében összesen 591 hallgató, melyből a szolnoki képzési helyeken 146 hallgató, a kecskeméti karokon pedig 445 hallgató záróvizsgázott. A GAMF Műszaki és Informatikai Karon 183 hallgató, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon 35 hallgató, a Pedagógusképző Karon pedig 227 hallgató tett záróvizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában