SZABADSZÁLLÁS

2018.07.28. 15:30

Adományból jut pénz újabb fejlesztésre

Százezer forintot adományozott a Szabadszállási Mentőalapítványnak a közelmúltban alakult Kisvárosunkért Egyesület. A pénzt újabb diagnosztikus, mentéstechnikai és terápiás eszközök beszerzésére költik a mentők.

Gulyás Sándor

Az új eszközök a mentők munkáját teszik hatékonyabbá

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A helyi vállalkozókat tömörítő Kisvárosunkért Egyesület tavaly év végén alakult, működését hivatalosan tavasszal kezdte meg. A tagság célul tűzte ki, hogy erejükhöz mérten támogatják, őrzik a helyi értékeket, segítséget nyújtanak a kulturális és hagyományőrző csoportoknak, illetve felkarolnak minden olyan kezdeményezést, amely a város lakóinak érdekeit szolgálja. Az egyesület első rendezvénye az idei kolbásztöltő fesztivál volt, ahol a kolbászfáról eladott termékek és a sütemények értékesítéséből befolyt összeget kapta meg a Szabadszállási Mentőalapítvány – mondta el lapunk érdeklődésére Darabos József elnök.

A kedvezményezett Szabadszállási Mentőalapítvány ugyancsak a tavalyi évben jött létre. A szervezet azzal a céllal alakult, hogy új mentéstechnikai eszközök beszerzésével, a dolgozók továbbképzésének támogatásával segítse az Országos Mentőszolgálat szabadszállási mentőállomásának működését, tovább emelve így a város és térségének mentési színvonalát. Az alapítók mindemellett kiemelt feladatukként jelölték meg a kapcsolatok, az együttműködés kiszélesítését, közös programok szervezését olyan alapítványokkal, egyesületekkel, amelyek magukénak érzik az egészségnevelés, elsősegélynyújtás, egészségmegőrzés, valamint a közösségépítésben rejlő értékeket.

Az új eszközök a mentők munkáját teszik hatékonyabbá
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Alapítványunk szerencsésnek mondhatja magát, mivel rendszeres támogatást kapunk a város önkormányzatától és a helyi vállalkozóktól egyaránt. Az elmúlt, csaknem másfél év alatt több diagnosztikus és terápiás eszközt (törésrögzítő, vérzéscsillapító eszközök, a vér oxigéntelítettségének monitorozására, megfigyelésére használható csecsemő-pulzoximéter, infúzió túlnyomásos adásakor szükséges úgynevezett túlnyomásos mandzsetta, infravörös testhőmérő) tudtunk vásárolni, melyeket a szabadszállási eset- és mentőgépkocsiban hasznosíthatnak a kollégáink. Mindezen túl támogattuk gépkocsivezetőink továbbképzését is – mondta el érdeklődésünkre Juhász József, a Szabadszállási Mentőalapítvány elnöke.

Az alapítvány rendszeresen szervez szűrővizsgálatokat az egészségmegőrzés jegyében, elsősegélynyújtás-oktatást tart az alapvető ismeretek elsajátítása érdekében, elsősorban az általános iskolás korosztály számára.

– Jelenleg a gyógyszerek nagyon lassú és pontos adagolására szolgáló, úgynevezett injekciós pumpára gyűjtünk. A távlati terveink között szerepel vércukormérő beszerzése, illetve a szakdolgozók továbbképzéséhez is hozzá kíván járulni alapítványunk – tette hozzá Juhász József.

Az országos élvonalban

Szakmai felkészültségüket tekintve a szabadszállási mentők az országos élvonalba tartoznak. Tavaly novemberben Siófokon, a Magyar Resuscitatiós Társaság és a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság szervezésében zajlott, a XVI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus keretében megrendezett versenyen csapatuk az előkelő második helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában