Kalocsa

2018.06.27. 20:04

Ötven embert öltek meg a vörösök Kalocsán

A Szamuely Tibor vezette Lenin-fiúk 1919. június 24-26-án kegyetlenkedtek Kalocsán: a városban húsz, a szűk környékén mintegy ötven emberrel végeztek.

Gábor János

A vörös terror áldozataira emlékeztek a Szent István úton

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A vörös terror áldozatainak emlékét fekete márványtábla őrzi a kalocsai gyermekotthon falán, ahol a közterületi fákra akasztották fel az ártatlanokat. A mészárlásra emlékezve, a 99. évfordulón koszorúzott az önkormányzat és több szervezet.

– A Lenin-fiúk különös figyelmet szenteltek Kalocsának, az érseki városnak, a keresztény érseke miatt.

Betörtek a kastélyba, az akkori érseket, Váradi Lipót Árpádot aljas gúnyolódások közepette kínozták meg – emlékeztetett az ünnep szónoka, Mácsai Lajos, akinek családját szintén érintette a vérengzés: dédnagyanyjának testvérét, Vargacz Gergelyt a megemlékezés helyszínének közelében lógatták fel.

– Hajtsunk fejet a vörösterror mártírjai előtt. Azok előtt, akiknek csak azért kellett keserves kínhalált szenvedniük, mert becsületes és szorgalmas munkával többre vitték, mint a részeges, munkakerülő, lumpen, másokon élősködő embertársaik – utalt a kommunisták által mindig is előszeretettel üldözött módosabb társadalmi rétegekre.

A beszéd után – amelyben Mácsai Lajos felolvasta az összes áldozat nevét és foglalkozását – a megjelent kéttucatnyi megemlékező koszorút helyezett el, valamint a közeli fákra kötözte az „emlékezés virágait”, azok előtt tisztelegve, akik a Szent István úton, illetve a városban és annak környékén hunytak el abban a pokoli 72 órában.

A vörös terror áldozataira emlékeztek a Szent István úton
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában