KISKUNMAJSA-BODOGLÁR

2018.06.20. 07:00

Felújították a Tartós szegfű tanösvény információs tábláit

Európa egyik legritkább ­virágját és élőhelyét bemutató tanösvény megfakult és részben elavult információs tábláit cserélték ki, ­illetve újították fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Pozsgai Ákos

Kilenc információs tábla segítségével tájékozódhatnak a látogatók

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Bodoglár és Tázlár között félúton található a tartós szegfű élőhelye, amely kizárólag Magyarországon fordul elő, a Duna-­Tisza közén mindösszesen tíz előfordulási helye ismert.

A Homokhátság fogyatkozóban lévő, borókás vagy galagonyás ligetekkel tagolt évelő­ nyílt homokpusztagyepek a természetes élőhelye Európa egyik legritkább virágjának, a tartós szegfűnek, amely május elejétől októberig virágzik. A bodoglári tanösvény egy kilométer hosszan kanyarog a homokbuckák között, ahol a tanösvény részeként a homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében fél kilométer hosszon pallósort építettek ki korábban.

Kilenc információs tábla segítségével tájékozódhatnak a látogatók a tartós szegfűvel és élőhelyével kapcsolatban, valamint a fennmaradását veszélyeztető fontosabb tényezőkről és a védelme érdekében tett természetvédelmi tevékenységekről. Ezeket a megfakult és részben elavult információs táblákat cserélték ki, illetve újították fel és egészítették ki új tartalmakkal a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

A bennszülött tartós szegfű természetvédelmi helyzetének javítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti­ Park Igazgatóság a Szegedi­ ­Tudományegyetem és Kiskunmajsa Város Önkormányzata együttműködésével, európai uniós forrás igénybe vételével LIFE-Nature természetvédelmi projektet valósított meg 2006 és 2011 között, mely a faj legfontosabb előfordulási helyein élőhelyfejlesztési beavatkozásokat és az állományok megerősítését tűzte ki célul. Az ösvény egy telepített fenyőültetvény sorai között vezet a hátsó pallósorig, ahol egy tereplépcsőt megmászva juthatnak el a látogatók a hátsó kilátóhoz, melyet körös-körül tartósszegfű-­tövek öveznek.

Kilenc információs tábla segítségével tájékozódhatnak a látogatók
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Natura 2000 területen halad

A tanösvény az uniós védettségi szintet jelentő Natura 2000 területen vezet keresztül, mely helyi jelentőségű védett természeti terület is egyben, amely egész évben szabadon látogatható, a Soltvadkert–Kiskunmajsa között vezető út mellett, Tázlár és Bodoglár között a táblával megjelölt földútnál kell betérni. A tartós szegfű és élőhelye különleges természeti értékei a kiskunsági tájnak, a hosszan tartó virágzási időszak ellenére is kevesen ismerik és látták ezt a ritka fajt. Szervezett, csoportos túrákra Kiskunmajsán a Tourinform-irodánál lehet jelentkezni. Az érdeklődők így túravezetővel nézhetik meg a Homokhátság természeti szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában