Kecskemét

2018.06.19. 17:30

Emelhetik a városi otthonok lakbéreit

Augusztus 1-jétől öt százalékkal növekedhetnek az önkormányzat tulajdonában lévő, szociális és költségalapú lakások lakbérei Kecs­keméten – erről tárgyal csütörtöki ülésén a képviselő-­testület.

Hraskó István

A lakbéremelésről csütörtökön dönt a város képviselő-testülete

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Az előterjesztésben megjegyzik, hogy 2011-ben volt egy emelés a kecskeméti lakbérekben, utána viszont a bérleti díjakat hosszú időre (egész pontosan négy évre) be­fagyasztották. Aztán 2016-ban és tavaly is öt-öt ­százalékos drágítás következett, de ez is csak részben korrigálta a korábbi „lemaradást”, miközben a lakásgazdálkodás költségei „robbanásszerűen”, évente tíz százalékkal nőnek. Más megyei jogú városokhoz képest egyébként Kecskeméten olcsóak a bér­lakások.

Az emelést azért is indokoltnak tartja a városvezetés, mert a piaci lakásokért is egyre magasabb bérleti ­díjat kell fizetni, így értelemszerűen folyamatosan növekszik az igény önkormányzati tulajdonú lakások bérlése iránt. A szociális alapon meghatározott díjak még a töredékét sem fedezik a KIK-FOR által a ­lakások működtetésére fordított kiadásoknak. Az előterjesztés szerint az is lehetőséget ­teremt a kis mértékű drágításra, hogy a bérlők pénzügyi ­lehetőségei is javuló ­tendenciát mutatnak (jelentősen nőtt a reálbér és reálnyugdíj), és az általános gazda­sági helyzet is évek óta tartósan ­javul.

Ha a közgyűlés megszavazza­ a módosítást, augusztus 1-­jétől a szociális alapú bérlakások négyzetméterenkénti­ díja komfortfokozattól és ­elhelyezkedéstől függően 85 és 344 forint között lesz, míg a költségalapúaké 445 és 788 forint között alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában