szank

2018.05.25. 13:43

Uniós nagykövetek látogattak Szankra

A francia, a litván, a bolgár és a ciprusi nagykövetek mellett több uniós ország külképviseletének diplomatái is ellátogattak csütörtökön Szankra, ahol többek között megnézték az épülő Európa Házat.

Tapodi Kálmán

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Uniós országok hazánkba akkreditált képviselői ismerkedtek csütörtökön a 2500 fős településsel. A diplomaták – akik Patkós Zsolt szanki polgármester és Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottsága elnökének meghívására érkeztek –, előbb a község nevezetességeivel ismerkedtek. A községnéző, kisvonatos túra első állomása a Büszkeségpont volt, ami az 1956-os forradalom és szabadságharc Bács-Kiskun megyei áldozatainak emlékhelye. Az Ízek Házában megkóstolhatták a megyei értéktárba is bekerült, kézzel gyártott konyakmeggyet, ami mindenkinek elnyerte a tetszését. Ezután a diplomaták közül többen is gurítottak néhányat az NB I-es, szanki férfi tekecsapat új pályáján.

Patkós Zsolt elmondta: olyan dolgokat szeretnének megmutatni, amikre büszkék a helybéliek, és bizonyítják, hogy egy kis közösségben élők, közös akarattal miket tudnak teremteni. – Hiszünk a gondolat teremtő erejében, és ezért is fontos számunkra az Európa Ház – szólt a polgármester az épülőben lévő házban, amelyben virtuális sétát is tehetnek majd az érdeklődők.

A ház szerepéről Bartos Mónika, a parlament külügyi bizottságának tagja beszélt, aki akár a Szank „tiszteletbeli nagykövete” címet is megkaphatná a projekt sikeréért végzett tevékenységéért. A létesítmény – ami egy átalakított polgárház – „azt is szimbolizálja, hogy az unió a közös otthonunk, ami önmagától nem létezik, belőlünk áll, és meg kell mutatni, hogy kik vagyunk” – mondta Bartos Mónika, aki hozzátette: a tartalom a jelenlévőktől is függ.

Az Európa Ház az unió sokszínűségét is szeretné bemutatni úgy, hogy minden állam azt az értékét állíthatná ki, amire a legbüszkébbek. A kiállítóterek az országok bemutatkozóhelyei lennének, ahol az unió története is megismerhető lenne. Az elképzelést Rasa Kairiene litván nagykövet asszony nagyszerűnek tartja, aki amiatt is örömét fejezte ki, hogy megismerhette Szankot, és jelezte, mindenképpen részesei kívánnak lenni az Európa Ház belakásának.

A nagykövetek ritkán jutnak el egy kiskunsági faluba

Németh Zsolt elmondta: A követségi emberek nem nagyon mozdulnak ki Budapestről. Ha mégis megteszik, akkor általában olyan nevezetességeket keresnek fel, mint Tokaj, Balaton vagy az egri vár, de egy kiskunsági faluba ritkán jutnak el. – Azt hiszem, nagyon motiválta a résztvevőket, hogy lássanak végre egy ilyet is. Az egész elgondolásnak ez a lényege, hogyan lehet Szankot – amely nem egy történelmi nevezetességekben dúskáló település – turisztikai célponttá tenni. Szankról már most is elmondható, hogy sokkal érdekesebb, mint egy átlagos kiskunsági település, de ezzel az Európa Házzal jelentősen lehet majd növelni a község turisztikai vonzerejét – összegzett a nagykövetek látogatásáról Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában