Kecskemét

2018.05.10. 17:30

Születésnapozott a kecskeméti Kék Elefánt Közösségi Tér

Harmadik születésnapját ünnepelte a Kék Elefánt Közösségi Tér és Ifjúsági Iroda. Az elmúlt három év a fiatalok számára nyújtott lehetőséget barátságok kialakítására és a szabadidő értékes eltöltésére.

Horváth Péter

Kókuszgolyótor­tával, karaokéval, közös örömzenéléssel és játékos programokkal ünnepelte közössége a Batthyány utcán működő Kék Elefánt harmadik születésnapját. A korábban Helpiként működő ifjúsági közösségi teret három éve integrálták a Hírös Agórába. Szappanos Sára, a Kék Elefánt szakmai koordinátora pozitívan értékelte az elmúlt három év mérlegét: az első időkben ugyan kihívást jelentett az ifjúsági ágazat helyének megtalálása a Hírös Agóra rendszerében, mivel az integrációt követően a közművelődési törvény hatálya alá tartoznak, de a kezdeti útkeresés után hamar megtalálták a helyüket, és sok új lehetőséget adott számukra az, hogy egy nagyobb intézményrendszer részévé váltak.

A közösségi térben 11-től 29 éves korig várják a fiatalokat az iskolai tanórák után kora estig.

– Nagyon széles körű a látogatóink összetétele, akik a délutáni, valóban értékes szabadidő-eltöltés céljából járnak be hozzánk. A fiatal látogatóink a megadott határon belül több korosztályból és nagyon különböző érdeklődési területtel érkeznek a közösségi térbe – mondta Szappanos Sára a Kék Elefánt vendégeiről.

A közösségi tér jó felszereltsége is segít ebben. Pingpong- és csocsóasztallal, számítógépekkel és wifivel várják a fia­talokat, de gyakran szerveznek látogatóik igényei­re szabott tematikus programokat is.

– Az működik, amit ők maguk találnak ki, mi pedig megvalósítjuk. A csocsóverseny minden hónapban kötelező rendezvény. Sok sport- és zenei programot szervezünk és kézműves foglalkozásaink is vannak. Különlegesség, hogy rendelkezünk egy jól felszerelt hangstúdióval, ahol ingyen vehetnek fel zeneszámokat a fia­talok amatőr zenekarai. Ez egy pályázat révén hamarosan újabb profi hangtechnikai eszközökkel gazdagodik – mondta a szakmai koordinátor a programrepertoárról, majd hozzátette, hogy nemcsak a szórakozáshoz nyújtottak segítséget az elmúlt három évben, hanem életvezetési, nemzetközi és pályaválasztási tanácsadáson is részt vehettek a betérők.

Szappanos Sára az elmúlt három év vonatkozásában kiemelte az önkéntesség szerepét, amibe fiataljaikat is rendszeresen bevonták. Ez egyrészről jelent kisebb feladatokat a naponta bejáró srácokkal, de rendszeresen szerveztek és szerveznek a jövőben is önkéntes csoportot, akiket nagyobb rendezvényekre hívnak.

A Kék Elefánt a város programjaiban, fesztiváljain is részt vett az elmúlt években, ahová kitelepültek eszközeikkel és a helyszínen kínáltak szabadtéri programokat az ifjak számára.

Szappanos Sára megjegyezte, hogy a Kék Elefánt három évében napról napra több fiatal járt be hozzájuk és izgalmas, inspiráló folyamat volt egymás megismerése.

– Bennünk és a srácokban is sok belső fejlődést tapasztalok, hiszen egymásra hatunk és tanítjuk egymást – mondta örömmel.

A közösségi térben közösségek formálódnak, barátságok és szerelmek szövődnek. Ezzel együtt azonban ellentétek is kialakulhatnak. A koor­dinátorok segítségével a fia­talok mintát kapnak arra, hogy hogyan oldják fel építő módon konfliktusaikat és ezáltal miképp erősödhet bennük az összetartozás érzése, ami útravalót jelent számukra az életben.

A születésnap is olyan vidámsággal telt, mint amilyen a Kék Elefánt többi napja: az egyik munkatárs gitárzenével teremtette meg a csocsó- és asztaliteniszmeccsek atmoszféráját. Miután elfújták a szülinapi kókuszgolyó­torta három gyertyáját, kezdetét vette a karaoke, majd szó­rakoztató játékkal zárták az ünnepi délutánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában