Kalocsa

2018.05.23. 07:00

Kiváló pedagógusokat ismert el az érsek Kalocsán

Tizennyolcadik alkalommal adták át a Kunszt József-­díjakat a Kalocsa-Kecs­keméti Főegyházmegye területén működő oktatási intézmények kiváló pedagógusainak.

Tapodi Kálmán

A 2018-as év Kunszt-díjasai (balról): Papp Zsolt, P. Nagy Attila, Bábel Balázs, a díj alapítója, Benke Mónika Veronika és Soltész Miklós államtitkár

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Az Astriceum Érseki Múzeumban tartott ünnepségen a Kunszt-­díjat alapító dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte az egybegyűlteket. – Méltó és igazságos, hogy róla díjat neveztünk el – emlékeztetett a főpásztor a díj névadójára, Kunszt József érsekre, aki 1860-ban betelepítette az iskolanővéreket Kalocsára, létrehozta kalocsai zárdájukat és nevelőintézetüket, megalapítva a Miasszonyunkról Nevezett (Szegény) Kalocsai Iskolanővérek Társulatát, akik idővel elemi iskolát, polgári iskolát, óvónőképzőt és polgári iskolai tanárképzőt szerveztek. Bábel Balázs kiemelte: a pedagógusok felelőssége nagy, hiszen az iskola nem egy öncélú intézmény, a gyermekekért van, akiknek a fontos dolgokat feltétlenül át kell adni.

A díjazottakat köszöntő Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is beszélt arról, hogy a legfontosabb dolog a minta, amit a család és a pedagógusok átadnak a gyerekeknek. – Ez a minta később visszajön és ezen fog múlni a jövő nemzedéke – fogalmazott Soltész Miklós. Az államtitkár köszönetet mondott a díjazottaknak és minden pedagógusnak hogy „egy hihetetlenül felpörgetett világban” is vállalták ezt az iszonyatosan szép és nehéz hivatást.

A 2018-as év Kunszt-díjasai (balról): Papp Zsolt, P. Nagy Attila, Bábel Balázs, a díj alapítója, Benke Mónika Veronika és Soltész Miklós államtitkár
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

Az ünnepségen – melyen a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei adtak könnycseppeket is előcsalogató műsort –, a méltatásokat követően Bábel Balázs és Soltész Miklós adták át az elismeréseket a díjazottaknak.

Az idei év Kunszt-díjas pedagógusai. Kalocsa város részéről: Benke Mónika Vero­nika, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Kunszt Utcai Tagóvodája tagóvoda-­vezetője. A szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből: P. Nagy Attila piarista házfőnök, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda volt igazgatója. A főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből: Papp Zsolt, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója.

Kunszt József érsek az oktatás mecénása volt

A díjat Bábel Balázs kalocsa-­kecskeméti érsek alapította 2001-ben a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából, Kunszt József (1790–1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon három – háromévente négy – pedagógus kaphatja meg.

A díj odaítélésének feltételei: a tanításban eltöltött legkevesebb tíz esztendő, kiváló szakmai felkészültség, hivatástudat, gyermekszeretet, eredményes tanítás és nevelés, kollegiális kapcsolat a pedagógustársakkal, egyházi és szerzetesi iskolákban a tanító részéről elkötelezett keresztény élet, állami fenntartású iskolában példás magánélet.

A díjazott a Kalocsa-Kecs­keméti Főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet kap, intézménye fenntartója – a Kalocsán működő oktatási intézményekből jelölt díjazott esetén a város – részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában