BAJA 

2018.05.18. 17:30

Állami pénzből fizetnék a buszos költségeket Baján

Állami segítséget kér egy bírósági döntés miatt keletkezett kötelezettségének megfizetéshez az önkormányzat.

Kubatovics Tamás

Az Orangeways nem sokáig hozott új színt a tömegközlekedésben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

A képviselő-testület csütörtökön rendkívüli ülésén döntött arról, hogy a belügyi és a nemzetgazdasági tárcától kér anyagi támogatást a város, működőképességének megőrzésére hivatkozva. Mintegy 75 millió forint átvállalásáról van szó, a jogerős bírósági ítélet értelmében ennyit kell fizetni azért, mert nyolc évvel ezelőtt a szerződéses partnernek fizetett 39 milliót az önkormányzat.

A helyi buszokat üzemeltető Orangeways Zrt.-t 2010-ben 9 millió forint városi támogatás illette meg az előző év novemberének végén kötött szerződés alapján. A társaság 2010 márciusában a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel kölcsönszerződést kötött 50 millió forint értékben, ennek biztosítékaként az önkormányzati támogatást is megjelölték. Április közepén azonban a buszos cég vezérigazgatója az első önkormányzati részlet átutalása után pár nappal kérte az éves támogatási összeg mielőbbi kifizetését. Ez április végén megtörtént. Időközben a felszámolási eljárás alá került Orangeways Zrt.-vel szemben a takarékszövetkezet nem tudta behajtani követelését, ezért az önkormányzattal szemben lépett igényével. A város az Orangeways Zrt. jogutódjával a – szintén felszámolás alá került – Tribune Ventures Erurópa Kft.-vel szemben jelentett be hitelezői igényt a társaság felszámolójánál, ám vagyoni fedezet híján ez a követelés behajthatatlanná vált.

A takarékszövetkezet sem jutott pénzéhez, viszont időközben szintén felszámolás alá került, ennek következtében a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló és Nonprofit Kft. polgári peres eljárást kezdeményezett az önkormányzattal szemben.

A Kecskeméti Törvényszék idén márciusban hozott ítélete alapján az önkormányzatnak 39 millió forintot – valamint 2011-től a kifizetés napjáig a Ptk. szerinti késedelmi kamatot – és 3,4 millió forint perköltséget kell megfizetnie. Ez az összeg immáron 75 milliót kóstál, ezt a kiadást szeretné az állami pályázat segítségével előteremteni az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában