Kecskemét

2018.04.17. 17:30

Pihenőhellyé alakul a hangulatos kecskeméti romkert

Alaposan megritkították a növényzetet a kecskeméti főtéri romkertben, hogy a bokrok senkit ne csábítsanak a hangulatos hely vécéként történő használatára. Egy impozáns ivókút is lesz a templom mellett.

Hraskó István

A tűztövis hamarosan újra kizöldül, de már nem hagyják túlterebélyesedni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

A Barátok temploma melletti romkert – ahol az 1698-ban épült egykori Szent Mihály-kápolna alapfalai találhatóak – Kecskemét egyik leghangulatosabb zuga lehetne, de sajnos az utóbbi időben igencsak indokolt a feltételes mód. Gyakran hagynak ott szemetet a bulizók, a hajléktalanok és a járókelők, és néhányan köz­téri ­illemhelynek tekintik.

A nem túl szép állapotokra felfigyelt a ­Porta Egyesület és a Wojtyla Barátság Központ Szent ­Ferenc Környezetbarát Köre, és önkénteseik, aktivistáik vállalták, hogy rendszeresen megtisztítják a romkertet a szeméttől. Segítettek a munkában a Wojtyla központ népkonyháján étkező rászorultak is. Gyakran vonultak fel gereblyékkel, lapátokkal, seprűkkel, szemeteszsákkal, hogy eltüntessék a főtéri rendezvények nemkívánatos maradványait: emberi ürüléket, szilánkokra tört italos üvegeket, sörösdobozokat, ­papírhulladékot, ­cigarettacsikkeket.

Lehet, hogy a jövőben már nem lesz szükség a magukat tisztasági kommandónak nevező környezetszépítő csapat önkéntes munkájára, ugyanis rendbe teszik a romkertet. Ez egy széles összefogásnak köszönhető, amelyben a Portán és a Wojtyla központon kívül részt vesz az önkormányzat és a Kecskeméti ­Városszépítő Egyesület is. A bokrok egy részét kivágták, a tűztövis­bokrokat pedig visszaritkították. Az ágcsonkok ugyan most még sokakat meghökkenthetnek, de a tűztövisek természetesen hamarosan ki fognak zöldülni, a jövőben pedig visszametszésekkel jobban ügyelnek majd arra, hogy ne terebélyesedjenek túl.

A tűztövis hamarosan újra kizöldül, de már nem hagyják túlterebélyesedni
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Hraskó István

A szabadon maradt, árnyasabb területekre virágokat ültetnek, és teljesen újrafüvesítik a romkertet, valamint padokat helyeznek ki. A tervek szerint avatnak majd egy többnyelvű emléktáblát is a kápolna falmaradványainak közelében, és lesz egy díszes ivókút is.

A körablakra hasonlít majd a kút

Mint Király Józseftől, a Város­szépítő Egyesület elnökétől megtudtuk, az ivókút felállításának gondolata Kerényi József Kossuth-díjas építésztől származik, aki körülbelül nyolc éve járt Kecskeméten, és felvetette, hogy a régi főtéri piac egyes helyszíneit – így a romkertet is – ivókutakkal lehetne megjelölni. A terveket egy tanítványa készítette el, és a Város­szépítő Egyesület anyagi támogatásából Bozóki István kiskunfélegyházi kőfaragó alkotta meg az ivókutat. Különlegessége, hogy a szomszédos Barátok temploma főtérre néző körablakának méretarányos kicsinyített mása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában