Kecskemét

2018.04.15. 07:00

Márk pályamunkája nyerte meg az országos versenyt

Maróti Márk újra bizonyította tehetségét. A filmes és művészetis sikerek után megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt.

Sebestyén Hajnalka

Maróti Márk bizonyult a legjobbnak a vizuális kultúra OKTV döntőjében

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Ismét a legjobbak között szerepelnek a Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium diákjai. A legnagyobb sikert Maróti Márk 12. évfolyamos diák aratta. A fiatal tehetség első helyezett lett a vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV). Felkészítette Kun-­Sebők Kata művésztanár.

A verseny összefoglaló témája az Európa Fesztivál volt. Ebben a témakörben kellett elkészíteni a pályamunkát a választott kategóriában: képzőművészet, kommunikatív tervezés, tárgytervezés és iparművészet.

Márk maximális pontszámot kapott az általa készített naptárra és munkanaplóra. Pályamunkája egy számítógépes grafikai alkotás volt, ahol európai énekesek és országaiknak híres épületei lettek összeillesztve double exposure technikával. A naptár oldalainak háttereiként az évszakokra jellemző színeket választotta ki. Az országok egyszerűsített térképét kis x jelekből építette össze, amely minden oldalra rákerült. A borítót Európa x jelekből alkotott térképe adta.

Maróti Márk bizonyult a legjobbnak a vizuális kultúra OKTV döntőjében
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Sebestyén Hajnalka

A második fordulón portrérajzolási feladatot kapott. Félalakos portrét kellett 180 perc alatt rajzolni A/2-es méretben. Márk már a második fordulón vezette az országos mezőnyt. Az akkor maximális 120 pontból 117 pontja lett.

A végső fordulóban művészettörténeti tesztet és kreatív tervezést kellett megoldania. Mindkettő feladat az 1945-ben alakult Európai Iskola művészeti csoport két alkotójának, Egry Józsefnek és Barcsay Jenőnek művészetéről szólt. A kreatív feladatban egy fotót kellett átírni a két művész stílusában.

A vizuális kultúra OKTV-n iskolánk 10 diákja vett részt, Márkon kívül a harmadik fordulóban még Bódog József Barnabás 11. évfolyamos diák jutott tovább, aki végül a 25. helyen végzett. Barnabás képzőművészeti kategóriában dolgozott. Alkotása egy 50x50 cm alapterületű papírból, gyönyörű részletességgel kidolgozott, elképzelt Nyári Fesztivál volt. Munkájára az első forduló maxi­mális 80 pontjából 79 pontot kapott.

Az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő döntőjébe is bejutottak a katedrások. A csapat tagja volt: Vén Rafael, Óvári-­Fejes Dávid, Szűcs Norbert Máté, Uri-Kovács Bence. A versenyen szépen szerepeltek, a tesztet egy hibával oldották meg, az activity feladatot kitalálták, jól tárgyaltak, a plakátjuk pedig nagyon profi lett. A megméretés alatt indítottak egy fotóversenyt, miszerint, aki a döntő ideje alatt a legkreatívabb képet tölti fel a csapatáról az Instagramra, vagy a Facebookra, az öt darab pendrive-ot nyer. A fotóversenyt a katedrások nyerték meg.

Sportban is remekeltek

A katedrás diákok más területeken is bizonyítottak az elmúlt napokban. A Katedra leány­focicsapat a Fair Play Kupán megnyerte a városi döntőt. Az eredmény az őszi és a tavaszi forduló összesített eredményei alapján alakult ki. Aranylányok után lett egy Ezüstfiú csapat is. A kupa városi fordulójában második helyen végezett a Katedra fiú­futballcsapata.

Lajter Szabolcs 9.g osztályos tanuló ismét remekül úszott. A diákolimpia országos döntőjében 100 méteres férfi mellúszás versenyszámban az A kategóriás versenyzők között 5. helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában