kecskemét

2018.04.06. 19:42

Közösségi kert nyílt a Széchenyivárosban

Több mint ezer négyzetméteres közösségi kertet hozott létre a Széchenyivárosban a Széchenyivárosért Egyesület. Az 51 parcellás területet az önkormányzat biztosította.

Koós Kata

A több mint ezer négyzetméteres kert legfőbb célja egyrészt a közösségépítés, másrészt pedig, hogy a városrész azon lakosainak is lehetősége legyen kertészkedni, akik társasházban élnek, és saját kerttel nem rendelkeznek – tájékoztatott Szöllősi Balázs, a Széchenyivárosért Egyesület elnöke a közösségi kert pénteki átadó ünnepségén.

A rendezvényen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Engert Jakabné, a településrész önkormányzati képviselője, valamint dr. Salacz László, országgyűlési képviselő is.

– Én is a széchenyivárosiakhoz hasonló panelházban nőttem fel. Szerencsére a nagymamámnak volt egy olyan területe a város szélén, ahol mindent meg tudott termelni magának, és engem is belevont a termesztésbe, úgyhogy jól tudom, mennyi örömöt és kihívást rejt egy parcella megművelése. A legfontosabb, hogy ez nem csupán olyan közösségi kert lesz, ahol mindenki saját maga tudja megtermelni a zöldséget, hanem amely összetartja az embereket. Hiszen a közös munka, a közös erőfeszítés mindig közösséget teremt. Örülök, hogy ilyen kezdeményezésnek lehetek részese és tanúja – mondta Salacz László.

A területet az önkormányzat biztosította a Fáklya utcában. Engert Jakabné elmondta: a közösségi kert ötlete hét évvel ezelőtt született, és nagyon sokat harcolt a városvezetés a megvalósításáért.

A kerítéssel körbevett kertben összesen 51 darab 20 négyzetméteres parcellát fognak kisorsolni az igénylők között. A kertben két csap biztosítja majd a vízvételezési lehetőséget. A Széchenyivárosért Egyesület elnöke kifejtette: egy kis területet fenntartott az egyesület, melyre szerszámos bódét, illetve kiülési lehetőséget terveznek a kertművelők számára.

– Nem várt sikere van a kertnek, nagyon sokan érdeklődnek, fiatalok és idősebbek egyaránt szeretnének kertészkedni. Ilyenkor látszik, hogy megérte minden másodperc ráfordított idő. A szerszámokról és a vetőmagokról kezdetben az egyesület gondoskodik majd, a termesztés pedig előreláthatóan április második felében kezdődhet majd – mondta Szöllősi Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában