Kecskemét

2018.04.16. 15:02

Idővel és figyelemmel a gerincproblémák megelőzhetők

A 21. század számos mozgásszervi problémája a gerincre vezethető vissza, leginkább azért, mert az életmódunk korántsem olyan aktív, mint amennyire elődeinké volt. A jó hír az, hogy az életmód okozta gerincpanaszok megelőzhetőek, azonban mint mindenre, erre is rá kell szánni az időt. A problémák megelőzéséről és a már kialakult panaszok kezeléséről beszélgettünk Dudás Tamás kecskeméti gerincterapeutával, masszőrrel.

Sz. B.

A fájdalom jelentősen megnehezíti a mindennapokat

Forrás: Shutterstock

A gerincterapeuta elmondta, hogy a sérv által okozott panaszok a leggyakoribbak, amivel praxisában felkeresik. – Kezdetben csak időnként jelentkezik görcsölő érzés, de későbbi stádiumokban akár már folyamatos végtagzsibbadás is bekövetkezhet. Ez a zsibbadás annak a következménye, hogy a gerincsérv valamely irányba kiboltosul, és nyomni kezdi a gerinc mentén futó idegszálat. Ha ez a zsibbadás a lábban keletkezik, akkor az ágyéki gerincszakaszon lehet a probléma – a kéz zsibbadása pedig a nyaki problémákat jelzi – mondta Dudás Tamás.

A fájdalom jelentősen megnehezíti a mindennapokat
Forrás: Shutterstock

- Szerencsére vannak olyan pácienseim, akik megelőzés céljából keresnek fel, ezért havonta-kéthavonta eljönnek hozzám egy gerincterápiás kezelésre – folytatta a gerincterapeuta. – Ez a jobbik eset, hiszen ha már van panasz, azt időben felismerték, ha pedig nincs, akkor ezzel megelőzhetik a komolyabb gondokat.

Dudás Tamás elmondta, hogy a meglévő panaszok sok esetben enyhíthetőek, azonban ehhez figyelem és idő szükséges. Minden esetben a legfontosabb a rendszeres mozgás és a törzs izmainak megerősítése. Nem szabad elfelejteni, hogy a törzs az egész test alappillére, amelyen nagy teher van és ezzel korrigáljuk a tartásunkat is. Fontos, hogy munkában és a hétköznapokban is húzzuk ki magunkat, ne görnyedt testtel üljünk. Az irodában dolgozóknak érdemes rászánni az időt a monitor megfelelő magasságának és szögének beállítására, ezzel akár megelőzhetünk egy későbbi gerincproblémát. A táplálkozás is nagyon fontos, hiszen az ízületek szempontjából nem mindegy, hogy mekkora a testsúlyunk. Mozgásformák közül a legjobb a jóga, a speciális gerinctornák, a pilates, a „vízitorna”, illetve az úszás. Azonban az úszásnál ki kell emelni, hogy a gerincproblémával küzdő emberek számára szigorúan csak a hátúszás ajánlott.

- Ha valakinek panasza van, annak azt ajánlom, hogy mielőtt felkeres egy orvost, egyeztessen egy gerincmasszőrrel, mert sok esetben a masszőr is jelentősen tud javítani a páciens állapotán – javasolta Dudás Tamás. – Sok páciensem van, akik a gerincterápiás kezelésem után tünetmentesen élik az életüket, ehhez viszont az kell, hogy megbízzunk a kiválasztott masszőrben és időt adjunk egymásnak, hiszen beletelik 3-4 kezelésbe is a javulás. Hozzáteszem, hogy minél hosszabb ideje fennáll a probléma, annál jobban elhúzódik a javulás időtartama. A kezelés kiegészíthető kinesio tape ragasztással és gravitációs pad használatával, amely tehermentesíti a csigolyákat és a sérv szépen, fokozatosan visszahúzódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában