KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.04.08. 17:30

Felújítják az egykori rendelőintézetet Félegyházán

Visszakapja eredeti funkcióját a rendelőintézet Kiskunfélegyházán. A hosszú évek óta üresen álló Korond utcai épület felújításáról legutóbbi ülésén döntött a város képviselő-testülete. A megújult ötszintes épületbe költöznek többek között a gyermek- és felnőttháziorvosok.

Vajda Piroska

A rendelőintézetből évekkel ezelőtt a városi kórházba költöztették a szakrendeléseket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A korábban is egészségügyi centrumként működő épület felújítására első ütemben 254 millió forintot fordít idei költségvetéséből a város. Ebből az összegből az első három szintet teszik rendbe. Jövőre szintén ugyanennyit tervez az épületre költeni az önkormányzat a további felújításokra – olvasható az előterjesztésben.

Az egészségügyi alapellátás fejlesztése Kiskunfélegyházán régóta napirenden van. A városban található felnőttháziorvosok és házi gyermekorvosok munkakörülményei – kevés kivételtől eltekintve – rendkívül rosszak és korszerűtlenek. Ez nemcsak az orvosoknak, hanem a betegeknek is kényelmetlenségeket okoz. Apró rendelők, szűk, levegőtlen várók, szellőztetés hiánya, kevés fény, magas fertőzésveszély jellemzi a jelenlegi helyzetet. Ennek orvoslására döntöttek a városatyák a volt SZTK felújítása és hasznosítása mellett. A tervezett épület korszerű, klimatizált, igényesen felújított belső tereivel és a lifttel egy 21. századi, modern egészségügyi szolgáltató központtá válhat.

A rendelőintézetből évekkel ezelőtt a városi kórházba költöztették a szakrendeléseket
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Vajda Piroska

A tervek szerint az ügyeleti ellátást is a megújuló rendelőintézet földszintjére helyezik át. Az új helyen a korábbiakkal ellentétben megoldott lesz a mozgáskorlátozottak épületbe történő kényelmes bejutása, továbbá a parkolás is. Az udvaron ugyanis közel 40 új parkolót létesítenek. A rendelőintézetben a követelményeknek megfelelően kialakítják az ügyeleti pihenőszobát, az ügyeleti fektetőt és az ügyleti szobát. A háziorvosi ügyeleti ellátás ez­által mindenki számára könnyen és kényelmesen megközelíthetővé válik, akár mozgáskorlátozottként, akár gépjárművel közlekedik – áll az előterjesztésben.

A fejlesztésnek köszönhetően újraindul a fogászati ügyeleti ellátás is Félegyházán, amelyre nagyon nagy igény van a városban. Ugyanakkor a rendelőt a szájsebészeti szakrendelésre is alkalmassá teszik, mivel a városban és vonzáskörzetében jelenleg nem elérhető ez a fogászati szakellátási forma. A rendelőintézet második emeletére költözik majd a védőnői szolgálat is.

A képviselő-testületi ülésen döntöttek arról is, hogy a jövőben létrehoznak egy olyan nonprofit gazdasági társaságot, amely egy egészségügyi szakmai vezetővel ellátná az épület üzemeltetését, karbantartását, a takarítás, a portaszolgálat megszervezését, emellett a szakorvosi, háziorvosi rendelések fejlesztését, bővítését.

Sokféle rendelés lesz a házban

A városvezetés célja, hogy a háziorvosi rendelések mellett az új egészségügyi szolgáltató központban a korábbi rendelőintézet működéséhez hasonlóan minél szélesebb körben jelenjenek meg a szakrendelések. Így az új egészségügyi központban lesz többek között belgyógyászat, bőrgyógyászat, érsebészet, ­fizioterápia, foglalkozás-­egészségügy, fül-orr-gégészet, gyógytorna, neurológia, nőgyógyászat, pszichiátria, reu­matológia, ultrahang, sebészet, szemészet, terhesgondozás és tüdőgyógyászat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában