Kecskemét

2018.04.18. 17:30

Az élményközpont építése alatt is lesznek koncertek a Tekában

Májusban megkezdődik az élményközpont kialakítása a Tudomány és Művészetek Házában. A munkálatok ellenére a fiatalok körében népszerű Teka-koncerteknek június végéig biztosan helyet ad a patinás épület.

Sebestyén Hajnalka

Bács-Kiskun Megyei TIT a 2018. évre tervezett programjainak ismertetése. Prof. Dr. Szécsi Gábor(b) tanszékvezetõ egyetemi tanár, alelnök, Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat. Szabics István (k) igazgató, Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat Dr. Kraszkó Károly(j) elnök, Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A következő hónapokban nem unatkozhatnak a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) munkatársai. Egymást érik a programok, és ami a legfontosabb, hozzákezdenek a Természettudományi Élményközpont kialakításához.

– A megyei TIT elnöksége az elmúlt héten ülésezett, több olyan döntést hozott, mely közérdeklődésre tarthat számot. Ezek fókuszában az élményközpont létrehozása áll – hangsúlyozta Szabics István, a TIT igazgatója, az élményközpont projektigazgatója. – Tavaly novemberben kezdődtek el az adminisztratív feladatok, várhatóan jövő héten zárul a közbeszerzés és így májustól megkezdődhetnek az építési-­fejlesztési munkálatok. Várhatóan három hónapig tartanak, ez idő alatt a rendezvények számára bezár az épület. Kivétel ez alól a büfé által szervezett Teka-programok, -koncertek. Június végéig van érvényes szerződésünk, de már folyamatban vannak a tárgyalások a jövőt illetően. Ezen programok hétvégi és esti órákra korlátozódnak, így azok nem akadályozzák az építési munkálatokat – tette hozzá.

A Természettudományi Élményközpont november 1-től fogadja majd az iskolásokat. Az újszerű, egyedi élményközpontú tanulást támogató elemekkel bővített természettudományi bemutató- és ­oktatóhely a kecskeméti és környékbeli települések iskolái előtt áll majd nyitva. A programban 26 általános és középiskola vesz részt, közel 12 ezer diákkal.

Kraszkó Károly, a TIT elnöke hozzátette: óriási munkát jelent az élményközpont kialakítása, mely egyedülálló, hiszen más megyében nincs még ilyen.

A TIT a többi, már meghirdetett programját is megtartja, csak más helyszíneken. Ilyen például a 45. Óvodapedagógiai Nyári Egyetem, melynek idén a Lakiteleki Népfőiskola ad helyet. Az épületben kiállított Michelangelo-másolatok viszont nem láthatók az építkezés idején. A programokról dr. Szécsi Gábor alelnök adott számot.

Dr. Szécsi Gábor alelnök, Szabics István igazgató és Kraszkó Károly elnök tartotta meg kedden a sajtótájékoztatót
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

– Két nagy programsorozatunk fut. A Hagyomány, tudás, közösség című rendezvénysorozat a nemzedékek közötti dialógust szolgálja hagyományápoló és ismeretterjesztő programokkal. Ennek keretében folytatódik a Harmadik kor egyeteme, ebben a tanévben még három előadással várjuk a nyugdíjasokat. Lesznek még tréningek időseknek, például konflik­tus­kezelési és kommunikációs. A másik nagy programsorozat a Középpontban a család címet kapta. Idén a családok éve van, olyan programokat tartunk ehhez kapcsolódóan, melyek rávilágítanak a család jelentőségére, ráhangolnak a családi életre. Workshopokat, tanfolyamokat, előadásokat, tréningeket szervezünk, ahol a résztvevők újabb ismeretekkel gazdagodhatnak, mely által megérthetik, mi is a család rendeltetése, feladata – részletezte.

Család, érték, nevelés

A Középpontban a család programsorozat következő látványos állomását egy kétnapos szakmai konferencia jelenti, amelynek április 27-én és 28-án a Tudomány és Művé­szetek Háza ad otthont. A Bács-­­Kiskun Megyei TIT, a Magyar Alkalmazott Filozófiai Társaság és a Szegedi Akadémiai Bizottság által szervezett, Család – érték – nevelés című tanácskozáson az érdeklődők a család és az iskola értékközvetítő szerepéről hallgathatnak meg előadásokat neves hazai előadók tolmácsolásában. Szó esik többek között az érzelmi intelligenciáról, a gyermekvállalásról, a karrierépítésről, a nemzedékek problémájáról és a monogám családról is. A program nyitott és ingyenes, várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában