KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.04.18. 14:50

A legjobb lovász tanulók versengnek Félegyházán

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Harmadik alkalommal ad otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenynek a félegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripar Szakképző Iskola. A 18. országos versenyen nyolc iskola 15 lovász tanulója bizonyítja felkészültségét. Szerdán elméleti, csütörtökön pedig gyakorlati tudásukról adnak számot a legjobb lovászok a szakmai zsűri előtt.

Fotós: Vajda Piroska

– Bármilyen furcsának tűnik, de ez egy rendkívül komplex, az élet szinte minden területét érintő szakma. Az élettantól, a lovak viselkedésén át, a lovaglás elméletig, a fogathajtásig, a lovak gondozásáig, takarmányozásáig rendkívül szerte ágazó tudásról kell a diákoknak számot adniuk. Egyetemi oktatóként is nyugodt szívvel állíthatom, hogy az itt résztvevő diákok szakmai tudása, felkészültsége, komplexitása, meghaladja az egyetemi igényeket is – nyilatkozta a baon.hu-nak dr. Németh Csaba a versenybizottság elnöke. Elmondta, vizsga nagyon összetett, legalább negyven feladatot kell megoldaniuk a diákoknak. Akik pedig 71 százalék felett teljesítenek, azok jeles érdemjeggyel megkapják a szakmai oklevelüket. Itt nem elég kiválónak lenni, itt a legjobbak között kell a legjobbnak lenni – hangsúlyozta az elnök.

Fotós: Vajda Piroska

A Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenyen egyre több a lány, ezúttal a 15 versenyzőből 11 hölgy méretteti meg magát. – A lóval való bánásmód egyre inkább közelít a szociálisan érzékenyebb, gondoskodóbb női nem irányába. Mert a lovat nem legyőzni, hanem meggyőzni kell. Finom meggyőzéssel a ló sokkal jobban kezelhető, mint durvasággal, férfi erővel. Emiatt a szakma fejlődésében a nők szerepe egyre jobban felértékelődik – tette hozzá dr. Németh Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában