ÖREGCSERTŐ

2018.04.17. 07:00

A kutyatámadás is rendszeres az öregcsertői férfi életében

Mintha átok ülne idén Vizi Józsefen. Az 55 éves férfira többször kutyák támadtak, később eltört a térde, amikor beszakadt alatta a jég, majd árokba sodorta egy kamion.

Tapodi Kálmán

Vizi József életét balesetek sorozata keserítette az idei évben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Tizenhárom éve lakik a Kalocsai út 32. szám alatti szerény hajlékban Vizi József, aki néhány hete olyan balesetet szenvedett, hogy eltört a térdkalácsa.

A mostanában közmunkásként foglalkoztatott férfi kálváriája januárban kezdődött. Kerékpárral tartott hazafelé, amikor kutyák támadtak rá, ő pedig úgy elvágódott, hogy két bordája eltört.

A falut és a Kalocsai út mentén élőket nemcsak a vízzel teli láp, hanem az 5301-es út is elválasztja egymástól. A kutyák miatt is panasszal élő Vizi József szerint nem csak az ebtartókkal akadnak problémák arrafelé. Neki is vannak kutyái, de mint mondta: azok jól neveltek. – Megértem az itt élőket, hogy így is védik a tulajdonukat, a jószágaikat, mert csapnivaló a közbiztonság mifelénk – panaszolta Vizi József, aki szerint a közvilágítás hiánya is hozzájárul a bajokhoz.

A bordatörése miatt nem tudta folytatni a közmunkát, de belekezdett egy nehézpótkocsi-tanfolyamba. Az egyik alkalommal gyalog tartott hazafelé, amikor ismét kutyák támadtak rá. A 112-es segélyhívón riasztott rendőrök is megérkeztek, de a kutyák nem tágítottak és végül feljelentés lett a történet folytatása. Február 19-én egy másik kutya rontott a férfira. – Elterültem megint és csak azt hallottam, hogy fütyülnek mögöttem egy autó kerekei, de jött egy jármű a másik irányból is – idézte a rémisztő esetet Vizi József, aki aligha gondolta, hogy még ennél is szörnyűbb dolog történhet vele.

Vizi József életét balesetek sorozata keserítette az idei évben
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

– Február 27-én késő este tartottam hazafelé a Fodor-köz irányából. Szakadt a hó, fújt a szél és nagyon hideg volt, de így is megláttam, hogy kint van az egyik háznál az a kutya, amelyik korábban is rám rontott. Visszafordultam, és egy nagy kerülővel, a házammal szemközti földes úton haladtam, ami teli volt hatalmas kátyúkkal, mert a traktorok rendszeresen összevágják az utat. A hó belepett mindent és egyszer csak beszakadt alattam a jég. Nem bírtam mozdítani a lábamat a jeges vízben, de éreztem, hogy nagy a baj. Segítségért kiabáltam, a kutyáim ugattak, de a 15 éves fiam először csak felkapcsolta a villanyt és nem jött ki a házból. A telefonom a hátizsákomban volt, így hívni sem tudtam, de a folyamatos ugatás és vonyítás után a fiam kijött az udvarra és meghallott. Ordítottam a fájdalomtól, s ő húzott haza a körülbelül 80 méterre lévő házunkig. A kórházban kiderült, hogy eltörött a térdkalácsom – mesélte a férfi, akinek házánál időközben leégett a szivattyú. Víz nélkül maradtak, s így nem maradhatott ott a fia, aki ideiglenesen a Karancsberényben élő anyjához került.

– Járókerettel, sárga mellényben indultam egyik nap a községbe és az út szélénél olyan közel jött hozzám egy kamion, hogy a menetszél belökött az árokba – mutatta Vizi József, hogy a teljesen begipszelt bal lábán miért repedt el a gipsz. A villanyszerelő végzettséggel is bíró férfi úgy véli: belterületté kellene nyilvánítani az 5301-es út Öregcsertő melletti szakaszát, ami véget vethetne a száguldásnak. A meglévő villanyoszlopokra pedig lámpákat kellene szerelni a földes bekötőútnál is. Biztonsági korláttal ellátott, széles járdák pedig enyhíthetnék a Kalocsai úton élők közlekedési problémáit, de gréderezéssel a kátyúk is eltüntethetők lennének a vizekkel körülvett Kóbor-közben.

Tíz új közterületi fényforrás

Kis-Vén László öregcsertői polgármester jól ismeri Vizi József történetét, s mint elmondta: minden tőlük telhető segítséget megadnak a bajba jutott férfinak. A falugondnok vitte nemrégiben orvoshoz, de akár a bevásárlásban is segítenek neki. A panaszos által felvetett problémákat is szeretnék megszüntetni. Mint elmondta: most kötik meg az új közvilágítási szerződést, ami alapján tíz új lámpát szerelnek a közterületekre, melyekből a Kóbor-közbe is jut. Tervben van az ottani földút megszüntetése és a 243 méteres szakasz aszfaltborítást kap, s már folyamatban vannak az engedélyeztetési eljárások. Mint megtudtuk: a magas vízállás miatt egyelőre ott nem lehetett gréderezni, de májusban kezdődik az egyik legnagyobb beruházásuk, melynek során a láp vizét elvezetik

a falu közeléből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában