Baja

2018.03.11. 15:23

Nem a tél leghidegebb napján fogyott el a legtöbb energia

Alaposan felpörgette az energiafogyasztást a meteorológiai tavaszt köszöntő jelentős lehűlés. Ennek anyagi vonzatairól majd mindenki a számlák megérkezésekor alkothat véleményt, a távfűtő rendszer adatai ugrásszerű változásokat mutatnak.

Kubatovics Tamás

Baján a 14-15 ezer háztartás többsége egyedi fűtésű, a távfűtő rendszerhez tartozó lakások száma nem éri el a kétezret.

A Baja Energetika Kft. mérése szerint a leghidegebb éjszakán, azaz a hónapváltáskor csaknem 560 gigajoule (GJ) energiát használt el a távfűtő rendszer. Érdekesség, hogy nem a –17,5 Celsius-­fokos hideget hozó napon fogyott a legtöbb energia, az előző, –1,8 fokos napi minimumot produkáló napon kisebb volt a felmelegedés, emiatt 590 GJ-t meghaladó mennyiség fogyott. Ezek az adatok azt jelentik, hogy az átlagos februári hőmennyiséget 34 százalékkal haladta meg a leghidegebb nap fogyasztása, februárban ugyanis a távhőrendszer naponta átlagosan 440 GJ-lal működött.

A legkritikusabb napoktól – múlt hétfőtől kezdődően – minden nap legalább 100 GJ-lal nagyobb fogyasztást mértek. Januárban jóval pénztárcabarátibb formáját mutatta az időjárás és a fűtési rendszer, akkor átlagosan 400 GJ volt a napi elhasznált energia mennyisége. Kajtár Zsolt, a városi tulajdonú cég ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: a zord időjárás eltűnését már ők is várják, illetve remélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában