helvécia

2018.03.02. 14:00

Helvécia lélekszáma évről évre növekszik

Folytatódnak a tavaly megkezdett útépítések, szeretnék elkezdeni az új bölcsőde és óvoda építését, valamint teljesen összeépülhet a két településrész. Többek között ezen tervekről is beszámolt Balogh Károly polgármester a kedd esti közmeghallgatással egybekötött falugyűlésen.

Sebestyén Hajnalka

A helvéciai művelődési házban tartották a fórumot, ahol az érdeklődők kérdezhettek és véleményt is mondhattak

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A művelődési házban megtartott fórumon a polgármester elsőként az elmúlt évi eredményekről adott számot. A község a pályázati pénzekkel együtt közel 900 millió forint bevétellel gazdálkodhatott, az év végén 60 millió forint plusszal zárt. Az önkormányzatnak hitelállománya nem volt. Az általános és működési költségek mellett bőven jutott fejlesztésekre, beruházásokra.

Az önkormányzat egyik legnagyobb feladata jelenleg az új óvoda és bölcsőde megépítése a Szabó Sándor telepen, melyre 367 milliós pályázati támogatást kapott. A közbeszerzési eljárás során azonban valamennyi árajánlat meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet. Újabb közbeszerzést írt ki a képviselő-testület, de ismét nagyon magas ajánlatok érkeztek, ezért a Magyar Államkincstárhoz többlettámogatás iránti kérelmet nyújtottak be 280 millió forintra. Ennek elbírálására várnak.

A helvéciai művelődési házban tartották a fórumot, ahol az érdeklődők kérdezhettek és véleményt is mondhattak
Fotós: Sebestyén Hajnalka

A tavalyi évben számos földes utca kapott szilárd burkolatot, önerő és lakossági hozzájárulás bevonásával. Több utcánál elkészült az útalap, most tavasszal, amint az idő engedi, elkészülnek a szilárd burkolatok. Ezen utak jelentős része a külterületet érinti.

A község folyamatosan pályázik annak érdekében, hogy a lakosságnak élhető környezetet teremtsen. Jelentős pénzt nyertek járdafelújításra és -építésre. Így idén a két településrész között elkészül a járda. Ugyanerre a szakaszra az önkormányzat megrendelte a teljes közvilágítás kiépítését. Amint mindezek elkészülnek, a két településrész közötti részt belterületbe vonják, így teljes egységet alkothat Helvécia.

Pályázati siker eredménye, hogy a Helvécia és Kecskemét közötti földes szakasz újabb közel egy kilométeres része kap szilárd burkolatot. A Kiskőrösi út fennmaradó valamivel több mint két kilométeres szakaszát, ha Kecskemét elkészíttetné, akkor a jelenleg túlterhelt bekötőutakat tehermentesíthetnék, a forgalom egy részét erre az új útra vezethetnék át.

Amint elkészül az új óvoda-­bölcsőde, a régi óvodai épületben egészségügyi centrumot alakítanának ki, várhatóan 2019-ben. Ezen munkálatokhoz is jelentős összeget nyertek már el.

Az idei tervek között szerepel még a Wéber Ede iskola napelemes fejlesztése, és bíznak abban is, hogy a piaccsarnok építésérére benyújtott pályázatukat kedvezően bírálják el. Folytatják az építési telkek kialakítását, közművesítését is, hiszen egyre nagyobb az érdeklődés a kistelepülés iránt.

A rendezvényen Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző hangsúlyozta: minden évben nő a lakosság száma, jelenleg 4826-an élnek Helvécián. A házasságkötések száma is nő, tavaly 21 párt adtak össze. A születések száma is növekvő tendenciát mutat. A szüreti napokon 70 kisbabát avattak Helvécia ifjú polgárává.

Nem mondtak le a sportcsarnokról

A közmeghallgatáson kevesen tettek fel kérdést. Az egyik lakos kérte, hogy tételesen mondják el, mire mennyit költöttek. Ennek helyben eleget tett a polgármesteri hivatal munkatársa. Egy másik lakos jelezte, hogy sok a kátyú az utcájukban. Szeretné, ha a jó idő beálltával bekátyúznák a lyukakat. A polgármester ennek kapcsán elmondta, hamarosan minden utcában helyreállítják az utakat. Cseh Miklós volt polgármester azután érdeklődött, tudható-e, Helvécia határában mikor burkolják le a ballószögiek a hiányzó pár száz méteres földes szakaszt. Balogh Károly elmondta: úgy tudja, pályázati pénzből szeretnék megoldani, de még nincs eredménye. Végül a korábban tervezett sportcsarnok kapcsán érkezett kérdés. Elhangzott: a korábbi pályázat nem nyert, de keresik a megoldást, hogy mégis megvalósulhasson a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában