kecskemét

2018.03.01. 17:15

Az Életkörben igazán önmaguk lehetnek a nők

Életkör néven indult női önismereti-életvezetési műhely a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban a Tudásközpont a Hírös Agórában című pályázat keretében.

Horváth Péter

Az Életkörben a nők egymáson keresztül tapasztalják meg valódi önmagukat Fotó: Horváth Péter

Minden hónap negyedik szerda estéje csak a hölgyeké az Ifjúsági Otthonban, hiszen elindult és egy évig tart az Életkör női önismereti műhely. A műhelyfoglalkozásokat Néma Attiláné Ella vezeti, aki elmondta, hogy a havonta ismétlődő esemény valójában egy egymásra épülő önismereti folyamat és egyben különleges tér, ahol a nők a saját, szerepeiken túli nőiségüket is megtapasztalhatják.

-A folyamatban a résztvevők által hozott témákat járjuk körbe különböző módszerek segítségével. Érintjük a szerepeink összeegyeztetésének kérdését, az életcélokat és az ahhoz vezető utakat. Fontos a kapcsolataink világa, az, hogy miként tudunk boldogabb, értékesebb emberi kapcsolatokat felépíteni. Ehhez megismerünk hatékony kommunikációs és konfliktuskezelési módokat. A nőknél gyakran előfordul alacsony önértékelés, ami összefüggésben állhat a testképpel is, így ezzel is foglalkozunk. – mondta Néma Attiláné Ella, a műhely vezetője.

Az Életkörben a nők egymáson keresztül tapasztalják meg valódi önmagukat Fotó: Horváth Péter

Ella hangsúlyt fektet arra, hogy a csoport pozitív légkörű, fejlődésre inspiráló közeget nyújtson az odalátogatóknak – olyan élményt, amiből töltekezhetnek és olyan szellemi-lelki muníciót, amit felhasználhatnak a fejlődésükhöz.

-A műhelyfoglalkozások egyik jelszava a feltöltődés. A nőket ma nagyon sok oldalról érik elvárások. Állandó törekvése a mai nőknek, hogy minél több feladatot, minél jobban elvégezzenek. Az Életkör egy olyan hely, ahol elfogadó közegben szabadon, kötetlenül élhetik meg önmagukat. Segít ebben az, hogy sok mindenben hasonlítunk egymásra, és az is, amikor rácsodálkozunk arra, hogy mások mennyire különbözően működnek.

A csoportba mindenki behozhatja a saját kérdéseit. A foglalkozásokon a személyiséget több szinten megmozgató információkkal és élményekkel találkozhat a résztvevő, ami előmozdítja a vágyott fejlődést. Az alkalmakon kreatív alkotások is születnek, amelyet hazavihetnek a csoporttagok. Ez elmélyíti azt a lelki tartalmat, amivel aktuálisan foglalkoznak. Az állandó vezető mellett meghívott szakemberek és művészek is plusz inspirációt jelentenek majd a csoporttagoknak.

Már az első alkalommal oldott volt a hangulat, egyáltalán nem volt érzékelhető az induló csoportokra jellemző feszengés: a hölgyek baráti hangulatban osztották meg egymással vágyaikat, reményeiket és félelmeiket, miközben remekül szórakoztak, sőt táncoltak is. Ella szerint a tánc remek eszköz, mert ha mozdul a test, mozdul a lélek is. Az egyszerű táncok segítségével a személyiségük szavakon túli tartományait ismerhetik meg a nők.

Márai szerint „önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás”. A műhelymunka egy éves önismereti kalandot ígér a hölgyeknek, ami állandó csoporttal a leghatékonyabb. Aki kedvet érez ahhoz, hogy csatlakozzon ehhez az utazáshoz, még megteheti, de korlátozott ideig, mert március 28-án lezárul a csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában