Kocsér

2018.03.15. 21:32

Ágyúszóra rajtolt el a mezőny a Kutyakaparó Futófesztiválon

Startpisztoly helyett ágyú dörrent, staféta helyett pedig nemzeti színű karkötőket adtak át egymásnak a váltófutás csapatainak tagjai a 4. kocséri Kutyakaparó Futófesztiválon. A nemzeti ünnep alkalmából rendezett sporteseményre idén rekordszámú, összesen 275 futó érkezett az ország minden tájáról.

Koós Kata

Hagyományaikhoz híven idén sem szokványos módon tisztelegtek a kocsériak a nemzeti ünnep előtt. Immár negyedik alkalommal rendezte meg a helyi önkormányzat az általános iskolával közösen a Kutyakaparó Futófesztivált március 15-én. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Gévai Imre, a kocséri Gábor Áron Általános Iskola igazgatója, valamint jó barátja, Venyingi Zoltán.

– Négy évvel ezelőtt megszállott futó barátommal, Venyingi Zoltánnal és tucatnyi kisdiákkal futottunk a falu határától a Petőfit megihlető Kutyakaparó csárdáig. A gyerekek örültek, mert megérezték, hogy képesek olyan dologra, melyet nem is hittek volna magukról – emlékezett vissza a kezdetekre az iskolaigazgató.

A diákfutam mára országos hírű fesztivállá nőtte ki magát: többek között Békéscsabáról, Érdről, Dunaújvárosból, Gyöngyösről és Szegedről is érkeztek résztvevők az ünnepi futásra.

– Egészen elképesztő, hogy száz kilométeres távolságokból eljönnek ebbe a kicsi faluba, az Alföld közepére, hogy együtt ünnepeljünk, és megtapasztaljuk a közös futás örömét. Egyrészt a nemzeti hagyományainkat ápoljuk, másrészt pedig a Kutyakaparó csárda emlékét. Ahogyan ezen a szép napon Petőfi Sándorék megmutatták, hogy mire képes az ország, a futófesztivál résztvevői is bebizonyíthatják, hogy mire képesek – mondta Gévai Imre.

A fesztivál idei rekordszámú, 275 résztvevője a Kutyakaparó csárdánál az ünnep alkalmából rajtpisztoly helyett a helyi általános iskola diáktüzércsapata által begyújtott ágyú dörrenésére rajtolt. A résztvevők 3 távon indulhattak. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére 1848 méteren váltófutásban bizonyíthatták kitartásukat, melynek során staféta helyett nemzeti színű karkötőket adtak át egymásnak a csapatok tagjai. Egyéniben pedig háromszor 1848 méteren, valamint 10 kilométeren mutathatták meg hősiességüket a futás szerelmesei.

A futófesztivál idei sztárvendége Boronkay Péter, többszörös világ- és Európa-­bajnok paratriatlonista volt, aki az 5544 méteres távra vállalkozók mezőnyét erősítette.

A rendezvény fővédnöke és egyik fő támogatója Földi László, a térség országgyűlési képviselője.

– Nagyon örülök, hogy évről évre népszerűbb a futófesztivál, egyre több résztvevője van. Gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel jönnek. Mikor a rendezvény során beszélünk március 15-ről és Petőfiékről a Kutyakaparó csárda mellett, közelebb kerül hozzánk a történelem, kézzelfoghatóbbá válik a gyerekek számára is – mondta az országgyűlési képviselő.

Nem verseny

A Kutyakaparó futás fesztivál, nem pedig verseny, éppen ezért helyezéseket nem hirdetnek. Legfőbb célja március 15. megünneplésén túl a térségi kapcsolatok erősítése, valamint az egészséges életmód népszerűsítése. Minden nevezett résztvevőt éremmel, pólóval és egy tál paprikás krumplival jutalmaztak a szervezők a fesztivál során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában