baja

2018.02.19. 20:17

A világhálón is elérhető már a Bajai Honpolgár

Látványában megújult a Bajai Honpolgár, a 28 éves múltra visszatekintő folyóirat, a lapot kiadó alapítvány mindezek mellett szellemi műhelyt építene. Erről számolt be a lap és az alapítvány vezetése.

Kubatovics Tamás

– Jelentős dizájnváltás történt, betűtípust váltottunk, így némileg több fért a lapba. A képi tartalmat is próbáljuk tovább növelni, ebben még a kísérleti szakasznál tartunk. Abban nem változtatunk, hogy évente tízszer jelentkezünk, alapesetben 24 oldalon, kétszer azonban dupla számot vehetnek kezükbe olvasóink – összegezte dr. Mayer János főszerkesztő a fő változásokat egy napokban rendezett sajtóbeszélgetésen. A változások közé tartozik továbbá, hogy a gasztronómia új rovatként jelentik meg a lapban, a Kockás abrosz rovat a Védendő védtelenek név alatt futó természettudományos sorozatot váltja. A 150 részre kétoldalas fotó-összeállítással tekintenek vissza az idei első számban.

A lokálpatrióta, városvédő kiadványként a rendszerváltás idején indított periodika 450 példányban készül, a példányszám stabilizálódni látszik, ám – a főszerkesztő megfogalmazása szerint – változó az érdeklődés a lapszámok iránt, egy-egy nagyobb interjú kiugró érdeklődést generál.

– Ne azt várja tőlünk senki, hogy ez a Bajai Honpolgár olyan legyen, mint amilyen 28 évvel ezelőtt. Egészen más időket élünk, mások szerkesztik, mások olvassák ezt a folyóiratot, más környezetben jelenik meg. Megvan a kialakult struktúrája, ehhez tartjuk magunkat a jövőben is, ami nem azt jelenti, hogy nem vagyunk nyitottak változtatási javaslatokra – mondta dr. Mayer János. Az idők változását a világhálós megjelenésükkel is érzékeltetni kívánják, honlapjukon a kedvcsináló mellett régebbi számok anyagait, valamint a nyomtatott kiadásból kimaradt fotókat, mozgóképeket is közölnek. Ezt a felületet az elszármazott bajaiak, illetve a fiatal korosztály megszólításának egyik eszközeként kívánják használni.

Dr. Péterfi Tamás, a Bajai Honpolgár Alapítvány kuratóriumának elnöke arról számolt be, hogy a lap és az on­line felület megújulása mellett egyéb változásokat is célul tűztek ki maguk elé.

– Elsődleges a folyóirat kiadása, de a lap köré egyfajta szellemi műhelyt szeretnénk kiépíteni. Előadásokkal, könyvekkel, kiadványokkal, esetleg pályázati kiírásokkal is erősítenénk tevékenységét, ebben a városban helye van egy ilyen kezdeményezésnek, ami az azonos érdeklődésű embereket hozná össze – emelte ki a díszpolgár. Hozzátette: természetesen mind­ehhez újabb támogatók felkutatására, bevonására van szükség. Az alapítvány nagyobb részt a támogatói pénzekből működik, ezért örömmel vettük, hogy az önkormányzat tavaly ötszázezerről nyolcszázezer forintra emelte juttatásukat. Most abban bíznak, hogy a jövőben is megtalálják a támogatókat, akikkel a célokat meg tudják valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában