Kecskemét

2018.02.09. 07:00

Városrendészek is vigyáznak a Seuso-kincsre

Többet járőröznek a kecs­keméti városrendészek a napokban a Cifrapalota környékén, és új térfigyelő­ kamerákat is felszereltek­ a belvárosban – ennek pedig­ nem más az oka, mint a február 18-ig megtekinthető Seuso-kiállítás.

Hraskó István

Január 30-án nyílt meg a Cifrapalotában a Seuso-­kincset bemutató vándorkiállítás. A kiállított késő római kori­ ezüsttárgyak visszavásárlási és becsült piaci ára ismert (lásd keretes írásunkat), mégis, páratlanságuk, művészi megformálásuk és a lelet össztömege miatt felbecsülhetetlen értéket képviselnek, így természetesen őrzésük és biztosításuk kiemelten fontos kérdés.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója nyilván nem oszthatott meg lapunkkal semmilyen részletet, mikor az egyik helyszínről a másikra való szállításról kérdeztük, és azon sem csodálkozhatunk, hogy a Cifrapalotán belüli vagyonvédelemről sem kaptunk információkat. Azt viszont megtudtuk, hogy kint, az utcán is jó pár őrző szempár és mindent látó szem, azaz közterületi kamera figyeli a kiállítóhely környékét. A városrendészet és az önkormányzat által alapított Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány szorosan együttműködik a műkincsek biztosításáért felelős MNM biztonsági osztályával ebben a szakmai munkában.

Dr. Rétszilasi Mónika, a ­városrendészet intézményvezető-helyettese elmondta, hogy a városrendészek megerősített szolgálatellátással járőröznek a városközpontban és a Cifrapalota környékén, és nem azért, hogy a szabály­talanul közlekedőket és parkolókat megbüntessék.

– Feladatuk elsősorban a kiállítás helyszínének külső ellenőrzése, a gyanúsan viselkedők jelentése a rendőrség részére, illetve szükség esetén velük szemben az intézkedés. Ezenfelül a nap huszonnégy órájában értékelik, elemzik a térfigyelőkamera-rendszer képeit a Kecskeméti Rendőrkapitányságon kialakított megfigyelőhelyiségben – nyilatkozta dr. Rétszilasi Mónika.

Kiss Bélától, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi titkárától megtudtuk, a kiállítás biztonságos és szabályszerű lebonyolítása érdekében több új kamerát szereltek fel (pontos helyszínt viszont nem kívánt lapunkkal megosztani). A kamerák egy ­része a tárlat zárása után is ­marad, nem távolítják el.

A városrendészek megerősített szolgálatellátással járőröznek a Cifrapalota környékén Fotók: Bús Csaba

– Az újonnan telepítettekkel együtt már több mint kétszáz térfigyelő kamera szolgálja a város közbiztonságát. Ezenkívül országosan Kecskeméten áll a legtöbb kamerából a rendszámfelismerő rendszer, ez is segíti a rendőrség és a városrendészet munkáját, főleg a lopott és egyéb okból körözött gépjárművek kiszűrésében – mondta Kiss Béla.

A térfigyelő rendszer bővítését kiemelkedő fontosságúnak tartja a városvezetés, a jövőben újabb kamerákat erősíthetnek fel, a lakossági igényeket is figyelembe véve. A közalapítvány nemrég beszerzett egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő gyártmányú drónt, ami alkalmazható lesz például eltűnt vagy szökésben lévő körözött személyek felkutatására, kábítószer-ültetvény vagy illegális szemétlerakó hely felderítésére is.

Nem egy átlagos családi ezüst

A magyar államnak két ütemben, 15 millió plusz 28 millió­ euró (összesen körülbelül 13 milliárd forint) kompenzációs díj kifizetése ellenében sikerült visszaszereznie a Seuso-kincset­. Ez jóval kisebb a becsült piaci árnál: az ezüsttárgyakat 1990-ben New Yorkban, egy aukción mai értéken 100 millió eurós kikiáltási áron akarták eladni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában