Kiskunhalas

2018.02.03. 08:58

Pajtaszínpad épül a Végh-kúriában

Üllési mintára pajtaszínpad épül a város klasszicista műemlék épületében, a Végh-kúriában. A színpad mellett más célokra is hasznosítják a halasi kúriát.

Pozsgai Ákos

A Végh-­­kúriát felújítják egy sikeres pályázatnak köszönhetően, amelyen közel 20 millió forintot nyert a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. Egy másik eredményes pályázaton további mintegy 40 millió forintot nyert az önkormányzati cég, amelyből három éven keresztül különböző képzéseket szerveznek a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek számára.

A jelenleg kulturális célokra használt, különböző közösségi rendezvényeknek is helyet biztosító kúria épületére ismét ráfér a felújítás. Az épület külső homlokzatáról több helyen potyog a vakolat, nem megfelelően záródnak az ajtók és ablakok, a repedező lépcső és töredező járda az udvaron szintén szomorú látványt nyújt.

A halasi kulturális rendezvényeket szervező és a Végh-kúriát is üzemeltető önkormányzati cég az elmúlt években több helyre is sikeresen pályázott különböző programok megvalósítására, a kúria épületének felújítására azonban eddig nem sikerült forrást biztosítani.

– A mostani pályázat nemcsak a szükséges felújítások anyagi bázisát teremti meg, hanem egy újabb rendezvényhelyszínnel is bővülhet a halasi kulturális élet – magyarázta lapunknak Nagy-Apáti Ivett, a nonprofit kft. ügyvezetője.

Mint megtudtuk: a felújításra nyert 19 millió 700 ezer forintból egy közel 100 négyzetméteres, faszerkezetes pajtaszínpad is épül a Végh-kúria épületének végében. Az ötletet az üllési pajtaszínpad adta, annak a mintájára építik meg.

– A telekhatáron téglafallal erősített, az udvar felé azonban már fából épülő könnyűszerkezetes építmény készül, amely a nyári időszakban a szabadtéri rendezvényekkel összenyitható lesz. Így az esős időszakban is megtarthatók lesznek a különböző rendezvények. Az épület illeszkedni fog az országosan műemléki védettség alatt álló Végh-­kúria formavilágához, környezetéhez – mutatott rá a terveket készítő Babud László építész, műemlékvédelmi szakmérnök.

Eredményesen pályázott az önkormányzati cég a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűnek számító munkavállalók képzésére is, amely nem kizárólag a rossz szociális körülmények között élőket célozza meg.

– A képzésben olyan diplomások vagy más szakmákkal rendelkezők is részt vehetnek, akik a jelenlegi végzettségükkel nem találnak maguknak munkát a városban – mondta el Nagy-Apáti Ivett. – A pályázati program az egész életen át tartó tanulást ösztönzi, és a felnőtteknek nyújt különböző képzéseket több helyszínen.

Három év alatt tíz tanfolyamot szerveznek meg

A hároméves képzési programra 39 millió 400 ezer forintot nyert az önkormányzati cég, amelyből összesen 10 tanfolyamot szerveznek. A paletta pedig széles, gazdasági, informatikai, fényképészeti, kézműves ismereteket nyújtó képzéseket indítanak, amelynek helyszíne többségében a Közösségek Háza, a fazekastan­folyamot tartják majd a Végh-kúria épületében, ahol jelenleg is folyik hasonló szakkör. A program a jánoshalmi foglalkoztatási hivatallal együttműködve valósul meg, így bizonyos képzések helyszíne a szomszéd városban lesz, de csatlakozott a programhoz a Szabad Tánc Műhely is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában