fejlesztés

2018.02.27. 21:08

Kétmilliárdból fejlesztik a hulladékgazdálkodást Vaskúton

A Bajától Csongrádig terjedő térség 82 településének hulladékgazdálkodását érintő, most induló fejlesztésről a napokban rendeztek tanácskozást.

Kubatovics Tamás

– Ezzel a kiegészítő kisprojekttel együtt számolva az elmúlt 15 évben mintegy 20 milliárd forint fejlesztés jutott a térség rendszerére, nagyrészt a telepeken – emelte ki Agatics Roland, a vaskúti székhelyű Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint fogalmazott: a ballisztikus szeparátor munkájának részleteinek ecsetelése helyett inkább azt mondaná: az újabb fejlesztés célja, hogy a telepekre beszállított vegyes hulladékból a haszonanyagokat minél nagyobb mennyiségben és jobb minőségben kiszedhessék. Erre az érintett településeket kiszolgáló felgyői és vaskúti lerakókban keríthetnek sort.

Bedő Tamás csongrádi polgármester a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Társulás elnökeként felidézte, hogy az együttműködés első üteme 2004–2010-ig tartott, 82 település hozott létre konzorciumot, 11 milliárdból ekkor épült a felgyői és a kiskunhalasi lerakó, bővítették a vaskúti telepet, számos gyűjtőgépjárművet is vásároltak, rekultiválták a régi szeméttelepeket. A második ütemben az volt a cél, hogy minél hosszabb ideig működhessenek a lerakók és nőjön a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék aránya. A mostani a harmadik ütem, ebben 2 milliárd forintból 2018 végéig megújulnak a válogatórendszerek Felgyőn és Vaskúton, valamint a kiskunhalasi telepre új gépkocsikat vásárolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában