Kecskemét

2018.01.17. 15:09

Útzárral tiltakoztak a magasfeszültségű vezeték ellen

Forgalomlassító demonstrációt szervezett az Erős Vidék Mozgalom Kecskeméten, az 54-es főúton szerda délelőtt. A tüntetők a ceglédi, nyársapáti és csemői tanyavilágból érkeztek, az Albertirsa és Kecskemét közé tervezett 400 kilovoltos távvezeték nyomvonalának tervei ellen tiltakoztak. Véleményük szerint a magasfeszültségű vezeték túl közel helyezkedne el otthonaikhoz, a tanyatulajdonosok féltik egészségüket a vezeték esetleges káros hatásaitól.

Koós Kata

Félpályás útzár volt szerdán 10 és 12 óra között Kecskeméten, az 54-es főút 1-es és 2-es kilométerkő közötti szakaszán. A részleges forgalomkorlátozás az Erős Vidék Mozgalom demonstrációja miatt történt: a csoport tagjai az Albertirsa és Kecskemét közé tervezett, 400 kilovoltos távvezeték nyomvonalának tervei ellen tiltakoztak, mely projektet egy tavaly márciusi kormányrendelet nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a megnövekedett térségi energiaszükséglet kielégítése érdekében. A beruházás megvalósulásának határideje 2019 év vége.

A tiltakozók a ceglédi, nyársapáti és csemői tanyavilágból érkeztek Kecskemétre, mert véleményük szerint a tervek alapján túl közel helyezkedne el otthonaikhoz a távvezeték, és féltik egészségüket az esetleges káros hatásaitól.

– Demonstrációnk lényege, hogy a nagyfeszültségű távvezeték minél inkább kerülje el a lakosságot. A jelenleg engedélyeztetési eljárásban lévő nyomvonalon megközelítőleg 200 tanya található a tervezett vezeték 500 méteres körzetében. Ez az 500 méter az a távolság, mely egy, az Öko Zrt. által készített környezeti hatástanulmány szerint még hatással van az emberi szervezetre. Emellett külföldi tanulmányokat is átnéztünk: az Egészségügyi Világszervezet kutatása alapján egy ilyen távvezeték 200 méteren belüli környezetében a gyermek leukémia esélye 63 százalékkal nő a lakosok körében, de a tanulmány szerint a vezetéktől még 600 méteres távolságban is 23 százalékban kimutatható a leukémiás megbetegedések számának növekedése – fejtette ki Bárány Sándor, az Erős Vidék Mozgalom vezetője, aki egy ceglédi tanyán gazdálkodik családjával, melyet érint a nyomvonalterv.

A terveket a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir Zrt.) készítette mint beruházó.

– Október 17-én Albertirsán szervezett a Mavir egy lakossági fórumot, melyen feltehettük a kérdéseinket, de érdemi válaszokat nem kaptunk. Hangsúlyoznám, hogy mi nem a célt támadjuk, csupán a megvalósítás módjával, a nyomvonallal nem értünk egyet – közölte Bárány Sándor.

A lakossági ellenállás hatására a Mavir Zrt. november végén visszavonta az első nyomvonal-tervre vonatkozó engedélykérését, azonban a tüntetők szerint a második elvi nyomvonal tervezet sem elfogadható, ugyanis az sem kerüli el a lakosságot.

– Jelen pillanatban a második nyomvonaltervre vonatkozó környezeti hatástanulmány engedélyeztetés alatt van a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnál. A legfrissebb információink szerint február elsején derül majd ki, hogy elfogadják vagy elutasítják – tájékoztatott Bárány Sándor.

A témával kapcsolatban további részleteket olvashat a január 18-ai Petőfi Népében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában