Bács-Kiskun

2018.01.04. 17:22

Rengeteg segítséget kaptak az önkéntes tűzoltók tavaly

Tűzoltó-felszerelésekkel, gépjárműfecskendővel gazdagodott tavaly a Bács-­Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség. Új eszközeik a megye lakosainak védelmét szolgálják.

Gulyás Sándor

– Mozgalmas évet tudhat maga mögött a harmincnyolc önkéntes tűzoltó-egyesületet tömörítő Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség. A tavalyi év elején mintegy nyolcmillió forint értékben kapott tűzoltóeszközöket, -felszereléseket, védőruhákat, valamint habképző anyagot szövetségünk a Mercedes-­Benz-gyár Létesítményi Tűzoltóságától. Az adomány igazságos elosztásánál több szempontot, így a vonulások számát, a meglévő eszközállomány minőségét is figyelembe vettük. Az önálló beavatkozásra jogosult megyei önkéntes egyesületek közül a tavaly a szalkszentmártoniak egy Mercedes-Benz 814 típusú gépjárműből készített Rosenbauer TLF 1000 típusú felújított gépjárműfecskendővel gazdagodtak. Az eszközpark gyarapítása mellett kiemelt hangsúlyt fektettünk a szakmai továbbképzésre. Az év végén káreseti kommunikációs tréningen vettek részt az önkéntes tűzoltók, hogy megtanulják, hogyan kell kapcsolatot létesíteni a helyszínen a tűzesetek, balesetek áldozataival – mondta el érdeklődésünkre Kristóf András, a Bács-­Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

– Az önkéntes tűzoltóságok minden évben jelentős segítséget kapnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és a Magyar Tűzoltó Szövetségtől. A pályázaton elnyert támogatás a fejlődés záloga, mivel a meglévő eszközállomány nagy része harminc évnél idősebb, illetve külföldi adományokból származik. Az egyesületi tűzoltóságok fejlesztése kormányzati szinten is prioritást élvez. Várhatóan ez év végén kezdődik el a magyar tervezésű, személyautó-alvázra épített, négyszemélyes, oltásra és műszaki mentésre is alkalmas szerkocsi sorozatgyártása, ami kifejezetten az önkéntes tűzoltó-egyesületek számára készül. Az új jármű egyebek mellett feszítő-­vágóval, láncfűrésszel is fel lesz szerelve. A mini, B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető tűzoltóautó 400 liter vizet tud majd szállítani. Az új eszköz jelentősen megnövelheti az önkéntes tűzoltóságok hatékonyságát – tette hozzá Kristóf András.

– Az egyesületi tűzoltóságok legnagyobb erénye a gyorsaság és a helyismeret, valamint a gazdaságosság. Az önkéntes egységek kisebb káreseteknél önállóan is tudnak intézkedni, így a hivatásos állománynak nem kell a helyszínre vonulnia. Az egyesületi tűzoltók saját közegükben jobban tájékozódnak, a tűz oltását, a káresetek felszámolását rövid időn belül meg tudják kezdeni. A gyors beavatkozásnak köszönhetően az anyagi kár mértéke is kisebb lehet, egyúttal csökkenhet a személysérülések száma is.

– Kiemelt feladatunk az önkéntes tűzoltó-egyesületek felzárkóztatása, az utánpótlás-nevelés, a képzések, versenyek megszervezése. Céljaink megvalósítása érdekében fel kell kutatni a forrásokat, bővíteni támogatóink körét, menedzselni az egyesületi tűzoltóságokat, támogatásra váltani kínált szolgáltatásainkat – vázolta az idei év legfontosabb feladatait a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

Kristóf András, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke

Önként segítenek

A tűzoltó-egyesületek olyan társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést végeznek, segítenek bajbajutott embertársaikon. Megyénkben harmincnyolc tűzoltó-­egyesület működik. Az egyesületek támogatása nagyon fontos feladat, az adományként kapott mentő- és tűzvédelmi felszerelések közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét.

Nyitókép: Kovács Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában